Filmtip: Il colore nascosto delle cose

il colore nascosto delle cose

Met ‘Il colore nascosto delle cose’ levert Silvio Soldini, bekend van o.m. ‘Pane e tulipani’ (2000), opnieuw een heerlijke, romantische film af waarin complexe relaties tussen charmante en boeiende personages centraal staan. Deze keer gaat het om de bijna onmogelijke liefde tussen Teo en Emma. Hij is een creatieve, succesvolle reclameman en volbloed womanizer. Zij is een knappe, intelligente en levenslustige vrouw die op zeventienjarige leeftijd blind geworden is, maar toch een carrière als osteopate wist uit te bouwen.

Emma heeft een huwelijk achter de rug, maar blijft niet bij de pakken neerzitten: ze werkt, heeft een druk sociaal leven, doet aan sport (baseball voor blinden!), doet vrijwilligerswerk voor een blindenfederatie en geeft bijles Frans aan Nadia, een meisje van achttien dat blind is geworden en haar lot moeilijk kan verwerken.

Teo ontmoet Emma tijdens een inleefsessie met enkele collega’s waarbij zienden ervaren wat het is om blind te zijn. Hij is gecharmeerd door de zwoele stem van Emma. Wanneer hij haar na afloop van de sessie te zien krijgt, is hij geïntrigeerd door deze bijzondere vrouw. Hij is onder de indruk van haar zelfstandigheid, haar levenslust en zin voor humor. Het onvermijdelijke gebeurt: hij wordt verliefd. Het begint aarzelend met een date, maar gaandeweg wordt de relatie vuriger, maar ook onrustiger. Emma is te intelligent om zich zomaar over te geven aan de illusie dat zij, als blinde vrouw, de eeuwige liefde mag verwachten van een nieuwe man.

En Teo, die eigenlijk al een relatie heeft met twee andere vrouwen, valt ten prooi aan twijfel. Hij, de succesvolle creatieveling, omringd door knappe vrouwen en bewonderd door zijn collega’s, komt tot het pijnlijke besef dat hij eigenlijk een makkelijk en oppervlakkig leventje leidt. Hij heeft bindingsangst en is er op één of andere manier altijd al in geslaagd zijn verantwoordelijkheden als volwassen man te ontvluchten. Zijn relatie met Emma doet hem inzien dat hij een keuze zal moeten maken. En dat doet hij ook.

Il colore nascosto delle cose is een zeer fijne film die we absoluut kunnen aanraden. Silvio Soldini is een meester in het schetsen van kleurrijke levens en liefdes van herkenbare maar intrigerende personages. De film wordt ook gedragen door de schitterende acteerprestaties van Valeria Goldini (Emma) en Adriano Giannini (Teo). Een bijzondere vermelding ook voor Arianna Scommegna die op briljante wijze de rol vertolkt van Patti, de slechtziende, neurotische vriendin van Emma.

De film loopt sinds 29 november in (onder meer) Studioskoop en Sphinx (Gent), UGC Antwerpen, Buda Kortrijk. Vanaf 6 december ook in Vendôme (Brussel) en Cinema Zed (Leuven).

film : il colore nascosto delle cose

Film: il colore nascosto delle cose

Film : il colore nascosto delle cose

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie