Filmfestival Gent brengt vier Italiaanse maffiafilms

maffiafilm - 5 è il numero perfetto

Het Fimfestival van Gent (van 8 tot 18 oktober 2019) besteedt dit jaar veel aandacht aan maffiafilms. Maar liefst vier van de zes films in het parcours ‘Meet the mob’ zijn gewijd aan de Italiaanse maffia. We zetten ze alle vier even op een rijtje:

5 è il numero perfetto

maffiafilm - 5 è il numero perfetto

Verfilming van een graphic novel met de gelijknamige titel. De film brengt het verhaal van Peppino, een gepensioneerde huurmoordenaar uit Napels, die de draad van zijn voormalige beroep weer opneemt om de dood van zijn zoon te wreken. Niemand minder dan Toni Servillo, protagonist uit La Grande Bellezza, geeft gestalte aan de bejaarde gangster Peppino. 

Meer info en tickets via deze link.

Piranhas

maffiafilm - piranhas

Verfilming van de bestseller ‘La paranza dei bambini’ (in het Nederlands vertaald als ’De kinderen in de sleepnetten’) van de bekende Italiaanse auteur Roberto Saviano, die sinds de publicatie van zijn boek ‘Gomorra’ ondergedoken leeft om aan de maffia te ontsnappen. 

Een bende tieners probeert met bruut geweld en afpersing het vacuüm op te vullen dat in enkele Napolitaanse buurten ontstaan is na het terugtrekken van de Camorra. Een schokkend portret van kinderen die bereid zijn te moorden en te roven in een wereld zonder toekomst, waar geld, macht en overleven de enige overgebleven waarden zijn.

Meer info en tickets via deze link.

Il traditore

maffiafilm- - il traditore

De film brengt het verhaal van de meest bekende spijtoptant uit de Italiaanse maffiageschiedenis: Tommaso Buscetta. Hij was het die in 1986 de namen vrijgaf van honderden maffiosi aan de Italiaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone. Zijn getuigenis leidde in 1987 tot de veroordeling van 342 handlangers van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Het zou onderzoeksrechter Falcone later het leven kosten in een bomaanslag. 

Buscetta zelf stierf in 2000 een natuurlijke dood in Amerika, waar hij samen met zijn vrouw en kinderen ondergedoken leefde in een getuigenbeschermingsprogramma.    

Meer info en tickets via deze link.  

Our godfather

maffiafilm- our godfather

Documentaire over Tommaso Buscetta, de belangrijkste spijtoptant uit de Italiaanse maffiageschiedenis. Buscetta, een drugsdealer en een moordenaar, was een notoire crimineel. Maar nadat een groot aantal van zijn familieleden door een rivaliserende maffiaclan waren vermoord, besloot hij de ‘omertà’ – de zwijgplicht onder maffiosi – te doorbreken. Zijn getuigenis zorgde ervoor dat 342 maffiosi werden veroordeeld tot gezamenlijk 2.665 jaar gevangenisstraf. De onderzoeksjournalisten Mark Franchetti en Andrew Meier vertellen in deze documentaire het verhaal van de man die jarenlang bovenaan de hitlist van de Cosa Nostra stond. Ze kregen ook de kans Buscetta’s weduwe te interviewen die nog altijd ondergedoken leeft in de VS onder een valse naam.

Meer info en tickets via deze link.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie