Generazione 56k. Een heerlijk herkenbare Italiaanse Netflixserie

Generazione 56K

Als er één Netflixserie is die je als Italiëliefhebber niet mag missen, dan is het wel Generazione 56k. De titel verwijst naar de tijd dat internetverbindingen nog een snelheid – of beter: traagheid – van 56kb/seconde hadden… en die tijd, dat was de jaren ’90 van de vorige eeuw.

De protagonisten in het verhaal zijn twee dertigers: Daniel (Angelo Spagnoletti) en Matilda (Cristina Cappelli). Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen van apps, heeft geen echte toekomstplannen en zijn liefdesleven is een zootje. Zij restaureert meubels, ze wordt aanbeden door haar vriend en staat op het punt ten huwelijk gevraagd te worden. De twee kennen elkaar van vroeger. Ze brachten samen hun jeugd door op het eiland Procida en gingen er naar dezelfde school. Daniel was in die tijd hopeloos verliefd op Ines, de beste vriendin van Matilda.

Daniel en Matilda komen elkaar vele jaren later in Napels, waar ze beiden werken, opnieuw tegen. Eerst herkent hij haar niet. Meer nog, hij denkt dat zij de vrouw is waarmee hij via een datingsite op internet een afspraak had gemaakt.

De werkelijkheid is dat zijn echte date niet eens kwam opdagen. Matilda herkent Daniel wel, want zij was jaren geleden zelf stiekem verliefd op de jongen die verwoede pogingen deed om bij haar vriendin in de smaak te vallen. Ook al staat Matilda op het punt te trouwen, de ontmoeting met haar onbeantwoorde jeugdliefde van weleer doet haar twijfelen. Zou het dan toch nog kunnen…?  

Daniel van zijn kant is meteen gewonnen voor de charmes van Matilda, die – in tegenstelling tot zijn vorige dates – wel met hem in dialoog wil gaan over films, apps en andere onderwerpen die zijn passie opwekken. Terwijl de liefde tussen de twee ontluikt, worden we via constante flashbacks terug gekatapulteerd naar het jaar 1998 waar we tegen de achtergrond van het kleurrijke en fotogenieke Procida getuige zijn van de jeugdjaren van Daniel en zijn onafscheidelijke vrienden Sandro en Andrea, en van Matilda en Ines. Ze zijn allen twaalf jaar oud als het internet zijn intrede doet op het eiland. Voor de puberende jongens is het een venster op de wereld, maar vooral één groot prentenboek vol (onbereikbare) vrouwen. Voor de gekwelde Matilda is het een bron van informatie over haar vader, een acteur die nooit thuis is en in Rome blijkt rond te scharrelen met jonge actrices.

Generazione 56k
Generazione 56K

De gebeurtenissen van toen blijken bepalend te zijn voor hun leven nu. Daniel en zijn vrienden werken voor een bedrijf dat apps ontwikkelt en blijven dus zeer actief met internet bezig. In vele opzichten bleven ze de pubers van weleer. De zelfstandige, georganiseerde Matilda koestert nog steeds een onbestemde wrok tegenover haar vader die vruchteloos toenadering zoekt. Maar alles wijst erop dat de hernieuwde ontmoeting tussen Daniel en Matilda voor beiden een nieuwe start zou kunnen zijn.

De interessante verhaallijn en de prachtige beelden van Procida zijn op zich al twee redenen om fan te zijn van Generazione 56k. Maar het is vooral de grote herkenbaarheid van de situaties waarin de hoofdrolspelers zich bevinden die de serie een onweerstaanbare aantrekkingskracht verleent. Wie denkt niet met nostalgie terug aan de eerste kennismaking met het internet en de vele mogelijkheden die het medium opende? En wie herkent zich niet in de soms moeizame zoektocht naar de ware liefde in tijden van dating apps?

Wij waren alvast onmiddellijk fan. En, veelzeggend, onze kinderen ook. Het feit dat de serie meerdere generaties aanspreekt, is een goede graadmeter voor het succes van de serie. Geloof ons, Generazione 56K wil je niet missen.  

Geniet hier alvast even van de trailer:

Foto’s: Netflix


Colophon PIC


Ciao! 
Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties