Il primo giorno della mia vita. Beklijvende film van Paolo Genovese

Il primo giorno della mia vita

Wat als… je iemand van zelfmoord zou kunnen afhouden door hem een blik in de toekomst te gunnen? Deze intrigerende vraag is het uitgangspunt van Il primo giorno della mia vita, de nieuwste film van de Italiaanse regisseur Paolo Genovese.

Na het succesvolle Perfetti sconosciuti levert Genovese opnieuw een film af over een gevoelig thema dat de kijker dwingt tot nadenken over de vraag: ‘hoe zou ik reageren in deze situatie?’ Deze keer voert hij vier personen op die op het punt staan zelfmoord te plegen. Napoleone, Arianna, Emilia en Daniele hebben elk een reden om uit het leven te willen stappen. Plots duikt echter een vreemde, naamloze man op die hen een verrassend voorstel doet. Een week lang wil hij hen laten zien wat er zou gebeuren als ze effectief een einde aan hun leven zouden maken. Ook onthult hij een glimp van hoe hun toekomst er zou kunnen uitzien als ze afzien van hun plan. Na een week zijn ze vrij om een definitieve keuze te maken: plegen ze alsnog zelfmoord? Of kiezen ze er ervoor om toch maar een nieuwe start te maken? In afwachting zijn ze noch dood, noch levend; ze zweven in de tijd: ‘ne morti, ne vivi, ma sospesi nel tempo’.

il primo giorno della mia vita

il primo giorno della mia vita

Wat volgt, is een magisch-realistisch verhaal waarin diepzinnige beschouwingen over geluk en over de zin van het leven, momenten van oprechte ontroering en verfijnde humor elkaar afwisselen. De dialogen zijn kort maar trefzeker. De beklijvende oneliners volgen elkaar op. Hoe tragisch de situatie van de protagonisten ook is, milde humor is nooit ver weg. Het is dan ook een vreemde gewaarwording om als kijker je schaterlach te willen bedwingen wanneer je de personages cynische commentaar hoort leveren wanneer ze hun dode zelf staan te bekijken.  

il primo giorno della mia vita

il primo giorno della mia vita

De hoofdrol is weggelegd voor Toni Servillo. Met zijn gebruikelijke branie en flair vertolkt hij de rol van de mysterieuze man die de vier kandidaat-zelfmoordenaars op sleeptouw neemt in een aftandse Volvo waarmee hij Rome doorkruist. Met zuinige, laconieke commentaren schetst hij de mogelijke scenario’s die zijn tijdelijke gasten te wachten staan. In de cast herkennen we, naast Servillo, ook nog twee andere, bekende namen uit de Italiaanse cinema: Margherita Buy als de rouwende politie-agente Arianna, en Valerio Mastandrea, als uitgebluste lifestyle coach. Ook Sara Serraioco zet een sterke prestatie neer als gefrustreerde turnkampioene die in een rolstoel eindigde. En wat te zeggen van de sympathieke jonge dikkerd Daniele, een Youtube ster tegen wil en dank, schitterend vertolkt door Gabriele Crostini.

il primo giorno della mia vita

il primo giorno della mia vita

Hou je van Toni Servillo en beschik je over voldoende inlevingsvermogen om je thuis te voelen in een magische fantasiewereld tussen leven en dood, dan zal je gegarandeerd van deze film houden. Het was al een tijdje geleden dat we zelf nog zo enthousiast zijn geweest over een Italiaanse film. Met dank aan een briljante Paolo Genovese.

Geïntrigeerd? Bekijk dan alvast eens de trailer:


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties