In tijden van besmetting. Paolo Giordano’s hoopvolle essay over de coronacrisis.

In tijden van besmetting

Behoor jij tot de groep van mensen die in het gedwongen Covid-19 huisarrest een opportuniteit zien om nog eens een boek te lezen? Wel, laat dan ‘In tijden van besmetting’ van de Italiaanse bestsellerauteur Paolo Giordano één van die boeken zijn. Nou ja, boek. Het is eigenlijk een kort essay, gewijd aan het virus dat sinds enkele maanden de hele wereld in zijn greep houdt. 

Laat het woord essay je echter niet afschrikken. Giordano verliest zich niet in complexe, filosofische bespiegelingen over het virus. Integendeel, in een toegankelijke en visuele taal laat hij ons op drie verschillende manieren kennis maken met het mysterieuze virus en de wereldwijde crisis die er het gevolg van is. 

Als wiskundige legt Giordano ons heel bevattelijk uit dat de razendsnelle verspreiding van het virus die ons zo’n angst bezorgt eigenlijk volgens een geheel natuurlijk en begrijpelijk model verloopt. Datzelfde wiskundige model bevat overigens ook de sleutel tot de oplossing: 

Als we vastbesloten zijn het uit te houden zolang als het nodig is, zakt Rø uiteindelijk onder de kritische waarde van één en zal de epidemie tot stilstand komen. Rø verlagen is de wiskundige vertaling van onze offers.”

Als wetenschapper confronteert hij ons met de ongemakkelijke vraag of de snel opeenvolgende milieucrisissen, van de ontbossing in het Amazonewoud tot de bosbranden in Australië, niet mede tot gevolg hebben dat allerlei micro-organismen en ziektekiemen die tot voor kort rustig in hun eigen niche bleven nu op zoek zijn naar een nieuw vaderland, een nieuw habitat. 

“Als we eens even wat minder egocentrisch zouden zijn, zouden we merken dat niet zozeer de nieuwe microben naar ons op zoek zijn, maar dat wij ze uit hun hol jagen.”

Als burger ten slotte nodigt hij ons uit om na te denken over morgen, als deze crisis voorbij zal zijn. Welke lessen zullen we trekken? Wat zullen we voortaan anders doen? Hoe pakken we opnieuw de draad op?

“Het mag dan zo zijn dat virussen niet intelligent zijn, maar hierin zijn ze handiger dan wij: ze kunnen snel muteren, zich aanpassen. We doen er goed aan van ze te leren.” 

Voor Giordano is het duidelijk. Wij zijn het aan onszelf en aan de wereldwijde samenleving verplicht om na te denken en verstandige conclusies te trekken. Hij besluit: “We mogen niet toestaan dat al dit lijden voor niets is geweest”

In tijden van besmetting, Paolo Giordano. Uitgeverij De Bezige Bij, 80 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com. De auteur schenkt een deel van de opbrengst aan medische onderzoeksinstellingen.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie