‘Mijn Italië’. Een gids door de best bewaarde geheimen van Italië

05/05/2018 Reageer
Mijn ItaliË - Saskia Balmaekers

Italië is en blijft een populaire vakantiebestemming. Terecht, want het land heeft volop troeven: een rijke cultuur, overweldigende natuur, belangrijke kunststeden, pittoreske dorpjes en, als kers op de taart, een onovertroffen keuken. Maar waar te beginnen en hoe het meest uit je verblijf in Italië te halen? Er bestaan natuurlijk vele reisgidsen die de bezienswaardigheden netjes opsommen.

Wie echter de ware ziel van Italië wil kennen, kan zich wenden tot de locals die maar wat graag tekst en uitleg zullen geven bij de vele verborgen pareltjes van hun streek, stad of dorp. Maar er is ook een handig alternatief: het nieuwe boek ‘Mijn Italië’ van de Nederlandse Italiëkenner Saskia Balmaekers. Wij hadden Saskia op bezoek in Rome en hadden een gezellige babbel over haar pas verschenen boek op een zonnig terras in het hart van de stad.

“Je moet dit boek vooral zien als een inspiratiegids”, benadrukt Saskia. “Ik wil vooral een sfeer oproepen en achtergrondinformatie bieden. Het was niet mijn bedoeling om een loutere opsomming te geven van alles wat je op een reis door Italië per se moet gezien hebben. Dat zou overigens onbegonnen werk zijn. Ik wil met de lezer vooral zaken delen die mij tijdens mijn vele rondzwervingen door het land persoonlijk hebben geboeid, geïnspireerd of geraakt. De belangrijkste uitdaging bij het schrijven van het boek was om de juiste invalshoeken te kiezen die me zouden toelaten de vele suggesties en tips op een logische en coherente manier aan te reiken.”  

Het resultaat is een reis door Italië, opgebouwd rond een aantal thema’s zoals o.m. ‘bijzondere plekken aan de kust’, ‘streetfood’, ‘kerken, kathedralen en kloosters’ , …. en ook ‘kunst met een kleine k’ of ‘picture perfect dorpjes’. Ook een hoofdstuk over geloof en bijgeloof ontbreekt niet.

Op de vraag waaraan ze tijdens het schrijven van het boek zelf het meeste plezier heeft beleefd, verschijnt er een brede glimlach op Saskia’s gezicht. “Ik genoot vooral van het feit dat elk onderwerp dat ik aan het uitschrijven was, me mentaal terugbracht naar de verschillende plekken die ik bezocht heb.

Dat is meteen ook de sterkte van het boek: het blijft 240 pagina’s lang authentiek en doorleefd. Saskia beschrijft Italië zoals ze het zelf heeft ervaren. Haar levendige schrijfstijl en de vele zonnige foto’s doen je als lezer gegarandeerd wegdromen… en verlangen om zelf gauw naar Italië af te reizen zoals zij dat nu al acht jaar geregeld doet.

Mijn Italië - Saskia BalmaekersMijn Italië is een boek waarin iedereen met belangstelling voor il bel paese zijn gading vindt, zowel wie inspiratie zoekt voor een allereerste Italiëreis als de doorwinterende Italiëkenner die denkt alles al gezien te hebben. Wijzelf hebben alvast na het lezen van het boek nog enkele plaatsen kunnen toevoegen aan onze to-do-lijst voor één van onze komende verkenningstochten.


Mijn Italië , 
Saskia Balmaekers. Uitgegeven bij Xander Uitgevers, Amsterdam 2018.

ISBN 9789401608701 – 240 pagina’s

 

 

Mijn Italië - Saskia Balmaekers

Gezellig bijpraten, tips uitwisselen en reisplannen maken bij een cappuccino op het terras van bar Totò in de Joodse wijk van Rome.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie