Maestro Morricone in het Antwerpse Sportpaleis

Op zaterdag 20 februari verwelkomt het Sportpaleis in Antwerpen één van de meest iconische grootmeesters van de filmmuziek: Ennio Morricone. De inmiddels 87-jarige Italiaanse maestro begint aan een nieuwe Europese tournee: ’60 Years of Music’. Het belooft een indrukwekkend spektakel te worden. Morricone dirigeert immers een volledig symfonisch orkest en een polyfonisch koor. Op het programma staat, naast een selectie van zijn grootste successen, ook recenter werk, waaronder enkele stukken uit de soundtrack van de nieuwste film van Quentin Tarantino, ‘The hateful eight’. Morricone heeft hiervoor al twee nominaties voor beste filmmuziek op zak, één voor de Golden Globes en één voor de Oscars. Redenen genoeg dus om dit unieke concert niet te missen.

Ennio Morricone werd op 11 november 1928 geboren te Rome. In 1946 studeert hij af als trompettist. Zes jaar later, in 1952, behaalt hij ook het diploma van componist. Kort daarop gaat hij aan de slag bij de Italiaans publieke omroep, de RAI. In 1961 componeert hij zijn eerste soundtrack. Zijn grote doorbraak komt er midden de jaren ’60 als hij begint samen te werken met Sergio Leone, regisseur van zogenaamde ‘spaghettiwesterns’. Uit die tijd dateren klassiekers als ‘For a fistful of dollars’ (1964), ‘The Good, the Bad and the Ugly’ (1966) en ‘Once upon a time in the West’ (1968).

Morricone bleef aan een hoog tempo muziek componeren en werkte samen met de grootste internationale regisseurs. Andere grote successen kwamen er met films als ‘The Mission’ (1986), ‘The Untouchables’ (1987), ‘Cinema Paradiso’ (1988) en, recenter, ‘Django Unchained’ (2012) en ‘The Best Offer’ (2013). Ennio Morricone componeerde de voorbije 60 jaar ruim 600 werken, meestal soundtracks voor films en televisieseries. Zijn muziek werd meermaals bekroond. In zijn trofeeënkast staan meerdere BAFTA Awards en Golden Globes, een Grammy en tal van andere internationale onderscheidingen.

In 2007 kreeg hij uit de handen van Clint Eastwood een Lifetime Achievement Award uitgereikt op de Oscars. Maar de maestro is nog lang niet uitgespeeld. Vorig jaar nog componeerde hij de muziek voor een eucharistieviering voor Paus Franciscus ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Jezuïetenorde. Recent schreef hij de soundtrack voor de nieuwste film van Quentin Tarantino waarvoor hij opnieuw een Oscarnominatie kreeg (zijn zevende reeds) en ondertussen is de onvermoeibare Ennio alweer aan een Europese tournee begonnen. Wie dit monument van de filmmuziek live aan het werk wil zien, kan op 20 februari terecht in het Antwerpse Sportpaleis of op 21 februari in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Reacties

Geef een reactie