Het Oudenaardse stadsmuseum MOU maakt zich op om een belangrijke gast te ontvangen: Margaretha van Parma, dochter van keizer Karel V, komt terug naar haar geboortestad, 502 jaar nadat ze hier het levenslicht zag. De kleine Margaretha was de vrucht van een kortstondige relatie van de keizer met een dienstmeid Johanna Van der Gheynst, de dochter van een tapijtenhandelaar uit Nukerke. Niemand kon in het jaar 1522 vermoeden dat deze buitenechtelijke boreling zou uitgroeien tot één van de meest markante en invloedrijke vrouwen uit de 16de eeuw.
Margaretha had niet alleen politieke invloed, als landvoogdes van de Nederlanden, als hertogin van Parma en ook als gouverneur van L’Aquila. Als notoire kunstliefhebber en mecenas drukte ze echter ook haar stempel op het artistieke en culturele leven van haar tijd.
In Italië, waar ze het grootste deel van haar leven verbleef, werd ze in de high society respectvol aangesproken als ‘Madama’. Ze verbleef er o.m. in Parma, in Rome en in de naar haar genoemde stad Castel Madama in de heuvels rond Rome. De laatste jaren van haar leven verbleef ze in Ortona. In vele van die steden liet ze nog tastbare sporen na. In Rome bijvoorbeeld staat het prestigieuze gebouw waar de Senaat zetelt bekend als ‘Palazzo Madama’.
Op 21 september 2024 komt Madama Margaretha even terug thuis in de vorm van een prestigieuze internationale tentoonstelling. Niet minder dan 500 portretten, tekeningen, wandtapijten en andere, unieke objecten zullen er een beeld schetsen van haar persoonlijkheid en haar impact op het politieke en culturele leven in de 16de eeuw.
Zes jaar na de opgemerkte tentoonstelling over de Oudenaardse schilder Adriaen Brouwer wordt het MOU (Museum Oudenaarde) dus opnieuw het toneel voor een unieke tentoonstelling.
Om deze heuglijke gebeurtenis kracht en luister bij te zetten worden er in de stad tal van andere activiteiten georganiseerd. Een greep uit het programma:
- Op zondag 22 september zal een historische stoet met vaandeldragers, muzikanten en honderden figuranten in 16de eeuwe klederdracht de Blijde Intrede van Margaretha in Oudenaarde evoceren.
- In de kerk van Pamele, waar Margaretha ooit werd gedoopt, loopt gedurende de hele duur van de tentoonstelling een expo met foto- en videomontages van de bekende fotografe Lieve Blanquaert. De beelden gaan vergezeld van luitmuziek die speciaal voor deze gelegenheid werd gecomponeerd door Floris De Rycker .
- Op zaterdag 5 oktober, neemt het Quilisma ensemble ons mee op een zoektocht naar muziek uit de sfeer van de middeleeuwse hofkapel. In de Sint-Walburgakerk zal muziek weerklinken die eeuwen geleden ook door Margaretha werd beluisterd.
- Dorstigen zullen zich in de lokale horeca kunnen laven aan een glas Margaretha-bier dat speciaal voor deze bijzondere gebeurtenis werd gebrouwen.
Heel wat redenen dus om de komende weken of maanden even een uitstapje naar Oudenaarde in te plannen. En wie weet, misschien kom je ons ook tegen in onze thuisstad. Altijd leuk om lezers van onze blog eens persoonlijk te ontmoeten.
Binnenkort bezoeken we in elk geval zelf de tentoonstelling en mag je een meer uitgebreid verslag verwachten.
Praktisch: de tentoonstelling ‘Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago’ loopt van 21 september 2024 tot 5 januari 2025 in het MOU op de Grote Markt in Oudenaarde. Voor meer info en reservaties: www.margarethavanparma.be
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties