‘Mia madre’, een meesterwerk van Nanni Moretti

De Italiaanse regisseur Nanni Moretti, bij ons vooral bekend van films als La stanza del figlio en Habemus papam, levert met Mia madre een zeer aangrijpende, autobiografische film af. Filmcritici schuwen de grote woorden niet en spreken unaniem van een meesterwerk, mede dankzij de schitterende acteerprestatie van hoofdrolspeelster Margherita Buy, die voor haar rol in deze film ondertussen al enkele keren werd bekroond als beste actrice. Nanni Moretti, die als regisseur de gewoonte heeft om zelf ook te acteren in zijn films, neemt in Mia madre genoegen met een bijrol.

Ada (rol van Giulia Lazzarini), een gepensioneerde lerares Latijn en moeder van Margherita (Margherita Buy) en Giovanni (Nanni Moretti) is stervende. Broer en zus besluiten haar uit het ziekenhuis weg te halen zodat ze haar laatste dagen thuis kan doorbrengen, omringd door haar boeken en andere vertrouwde spullen. Om zijn moeder te kunnen bijstaan zegt Giovanni een goed betaalde job als ingenieur op. Zijn zus Margherita, die als regisseur volop bezig is met een nieuwe filmproductie, voelt zich schuldig dat zij zich onvoldoende kan ontfermen over haar stervende moeder en bij uitbreiding over andere personen in haar naaste omgeving, zoals haar eigen, puberende tienerdochter. Ze beseft dat haar leven relationeel een puinhoop is. Ze heeft een ex-man die haar harteloos noemt, ze verbreekt de relatie met haar nieuwe vriend, een acteur die ze elke dag ontmoet op de filmset. En op de koop toe vordert ook haar filmproject niet zoals ze het zou willen omdat ze de grootste problemen heeft met het managen van de pretentieuze hoofdacteur (mooie rol van John Turturro).

Margherita kampt met een gevoel van onmacht en mislukking. Zittend aan het sterfbed van haar moeder, samen met haar broer, denkt ze na over haar eigen leven. Was ze wel een goede dochter voor haar moeder? En is ze zelf eigenlijk wel een goede moeder voor haar dochter? De gesprekken met haar wijze, belezen moeder – waarvan ze pas nu beseft hoeveel ze als lerares voor andere mensen heeft betekend – doen haar de ogen openen, …op het ogenblik dat die van haar moeder zich sluiten.

Nanni Moretti heeft met Mia madre een bijzonder autobiografische film afgeleverd. In 2011, toen hij zelf volop bezig was met het regisseren van zijn film Habemus papam, stierf immers zijn eigen moeder, Agata, net als Ada in de film een gewaardeerde lerares Latijn en Grieks. Eigenlijk projecteert Moretti in het personage van Margherita de gevoelens van onmacht en verscheurdheid die hij zelf als zoon heeft ervaren toen zijn eigen moeder stierf. Zelf zegt Moretti dat hij deze film heeft gemaakt om het pijnlijke en confronterende verlies van zijn moeder te verwerken. Maar, vergis u niet: ondanks het ernstige thema mag er in de film geregeld ook gelachen worden.

Bekijk alvast de trailer:


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie