Pompeii, de antieke Romeinse stad die bijna tweeduizend jaar geleden door de uitbarsting van de Vesuvius bedolven werd onder een dikke laag as, blijft ook vandaag nog tot de verbeelding spreken. De tentoonstelling ‘Pompeii. The immortal city’ speelt hier handig op in. Een spectaculaire filmische weergave van de vulkaanuitbarsting zoals de Pompeianen die in 79 na Christus vanuit de stad moeten hebben gezien en beleefd, brengt je meteen in de juiste sfeer.
Na deze indrukwekkende opener ga je als bezoeker, gewapend met een audioguide, op verkenning in de stad. De 17-jarige Lucius jr. en zijn familieleden laten je kennis maken met enkele aspecten van het dagelijkse leven in het antieke Pompeii. Zo leer je dat er op het moment van de uitbarsting van de Vesuvius nog volop verbouwd werd in de stad. Pompeii was immers in 62 na Christus al zwaar getroffen door een aardbeving. Een fraaie reconstructie van een houten hijskraan maakt duidelijk dat de Romeinen ingenieuze architecten en bouwmeesters waren.
Aan de hand van tientallen objecten, waaronder heel wat originele stukken afkomstig uit de opgravingen in Pompeii, wordt duidelijk gemaakt wat er in de stad gegeten werd, hoe er op de vruchtbare flanken van de Vesuvius aan wijnbouw werd gedaan, hoe er handel werd gedreven en welke slimme technieken er bestonden om de stad van water en verwarming te voorzien. Interessant zijn ook de didactische filmpjes. Ze tonen onder meer hoe de Romeinen de allereerste kilometerteller ontwikkelden en hoe ze massieve blokken steen omhooggetild kregen. Ook is er een video die duidelijk maakt hoe de ruïnes van vandaag er in de hoogdagen van Pompeii hebben uitgezien.
De tentoonstelling lijkt ons vooral geschikt voor een jonger publiek (10 tot 14 jaar). Ze moet het in eerste instantie hebben van de 360° voorstelling bij de start en van de filmpjes en maquettes die je langs het parcours aantreft. Wie zelf ooit al Pompeii of het Archeologisch Museum van Napels heeft bezocht, zal dus niet echt onder de indruk zijn van wat hij op Pompeii. The immortal city voorgeschoteld krijgt.
Het prijskaartje is overigens ook niet min. Als individuele bezoeker betaal je 16€ (volwassenen) of 12€ (jongeren tot 26 jaar). Dat is meer dan wat je betaalt voor een bezoek aan Pompeii zelf. Ontgoochelend en onbegrijpelijk is ook dat je op het einde van de tentoonstelling in de bookshop vrijwel alleen boeken in het Frans vindt, nauwelijks iets in het Nederlands
De tentoonstelling ‘Pompeii. The immortal city’ loopt nog tot 15 april 2018 in het Beursgebouw in Brussel. Meer info op www.expo-pompeii.be
***
Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!
Reacties