Santa Montefiore – Een tijdloze liefde

Cover Santa Montefiore

Geen zomervakantie aan een Italiaans zwembad zonder een nieuwe Santa Montefiori…

In Een tijdloze liefde neemt Montefiori ons mee naar Villa Ambrosiana, een prachtige villa in het fictieve Vercellino, in Piëmonte. Deze oude villa, omringd door tuinen met geurende rozemarijn en jasmijn, wordt al jaren bewoond door de familie Pierangelini. Wanneer Evelina, de jongste dochter van het gezin, samen met haar zus Benedetta de stad gaat ontdekken, ontmoet ze de liefde van haar leven: Ezra Zanotti, de zoon van een joodse stoffenhandelaar. Ze beginnen een geheime romance, maar Ezra’s geloof en het veranderde Italië onder invloed van het fascisme, maken het hen allesbehalve gemakkelijk. Als overtuigd patriot houdt Ezra’s vader vol dat het niet nodig is om naar Amerika te vluchten en dat de nazi’s zijn familie wel met rust zullen laten. Tot op een nacht alle joden uit Vercellino worden opgepakt…

Evelina blijft op Ezra wachten, maar wanneer er na de oorlog niemand van de familie Zanotti terugkeert, besluit ze een nieuw leven te beginnen in Amerika. Ze gaat bij haar excentrieke tante Madolina wonen, vastbesloten om haar oude ‘Italiaanse’ leven achter zich te laten en om opnieuw verliefd te worden. Ze ontmoet de al wat oudere Franklin, die de zon in haar leven terug doet keren.

Maar een toevallige ontmoeting in een theesalon op een regenachtige morgen in 1959, doet haar leven opnieuw van koers veranderen. De keuzes die ze vervolgens maakt, zullen een invloed hebben op de rest van haar leven en dat van haar gezin.

Een tijdloze liefde bevat een autobiografische kern. Montefiori vertaalde het ontroerende levensverhaal van een Poolse vrouw naar een romantisch liefdesverhaal op het Italiaanse platteland. De schrijfster vond haar inspiratie ook in Giorgio Bassani’s gerenommeerde roman De tuin van de Finzi-Contini. Net als bij Bassani speelt de tuin – en meer bepaald nog de kapel – ook in deze roman een belangrijke rol.

Met deze roman schreef Santa Montefiori een ode aan de liefde en aan die ene ware ‘amore’… De ideale vakantielectuur!

Een tijdloze liefde, Santa Montefiore. Uitgeverij Boekerij, 400 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Femke Demets. Femke is master in de Italiaanse Taal- en Letterkunde en is als docent Italiaans verbonden aan CVO Scala in Roeselare


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties