Striptekenaar Milo Manara brengt meesterlijke ode aan Caravaggio

Caravaggio Milo Manara

Het gebeurt niet zo vaak dat we op deze blog stripverhalen bespreken, maar het nieuwste album van de beroemde Italiaanse striptekenaar Milo Manara kunnen we moeilijk onvermeld laten. Zopas verscheen immers Gratie, het tweede en meteen ook laatste deel van Manara’s meesterlijke ode aan één van de grootste Italiaanse schilders aller tijden: Michelangelo Merisi, beter bekend als… Caravaggio.

Caravaggio Milo Manara

Het eerste deel van dit unieke tweeluik gewijd aan de renaissanceschilder Caravaggio (1571-1610) dateert alweer uit april 2015. In Met degen en palet maakten we kennis met de jonge Michelango Merisi da Caravaggio. In de herfst van het jaar 1592 arriveert hij in Rome met doeken en penselen onder de arm. Hij zoekt en vindt inspiratie in de ziel van de eeuwige stad, die pronkt met haar grandeur maar tegelijk ten onder dreigt te gaan aan zedelijk verval. De schilder wordt algauw bewonderd om zijn talent, maar de artistieke vrijheid die hij zichzelf soms permitteert, met name in religieuze thema’s, levert hem ook felle kritiek op. Ook Caravaggio’s driftbuien en zijn zwak voor vrouwen en vechtpartijen komen zijn reputatie niet ten goede. Het eerste deel eindigt met Caravaggio’s moord op zijn rivaal Ranuccio Tomassoni.

Caravaggio Milo Manara

Na vier jaar wachten wordt het geduld van de grote schare fans van Milo Manara ruimschoots beloond. In Gratie, het vervolg op Met degen en palet, zien we hoe Caravaggio, na zijn fatale confrontatie met Ranuccio, verbannen wordt uit Rome en toevlucht zoekt bij een rondtrekkend gezelschap van acrobaten. De schilder herstelt van zijn verwondingen en haalt de banden aan met de mooie en onstuimige Ipazia. Zij wordt zijn nieuwe muze.

Caravaggio Milo Manara

Als hun karavaan halt houdt in Napels, beseft Caravaggio dat hij intussen beroemd én berucht is in heel Italië. De vertrouwelingen van Ranuccio zinnen op wraak en ook de opdrachtgevers van nooit voltooide werken willen hem te pakken krijgen. De schilder heeft niet alleen bewonderaars, maar ook vijanden. Hij wisselt vlotjes van penseel en degen. Door toe te treden tot de ridderorde van Malta hoopt hij – dankzij een vrijgeleide van de paus – naar Rome te kunnen terugkeren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot…

Caravaggio Milo Manara

Met de tweedelige stripreeks Caravaggio bevestigt de inmiddels 73-jarige Milo Manara dat hij een grootmeester is van het historische stripverhaal. Met zijn tekenpen geeft maestro Manara als geen ander gestalte aan het leven van dat andere, artistieke genie: Caravaggio.

Caravaggio Milo Manara

Titel: CARAVAGGIO. Deel twee: GRATIE
Auteur: Milo Manara
ISBN: 9789462940925
Prijs: €17,95-
Editions Glénat

 


Colophon PIC


Ciao! 
Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie