Zonen uit het zuiden. Een fascinerende maffiaroman uit Calabrië

Zonen uit het zuiden

Zonen uit het zuiden vertelt het rauwe, maar fascinerende verhaal van drie jongens die opgroeien in de Aspromonte, het onherbergzame berggebied van Calabrië, het verpauperde Zuiden van Italië. Ze groeien op in eenvoud en armoede en dromen van een beter bestaan. Wanneer de vader van een van hen wordt vermoord door de maffia, beginnen hun morele grenzen te vervagen. Ze besluiten om hun leven en hun geluk in eigen handen te nemen en kiezen voor de snelste weg: de misdaad. 

Zonen uit het zuiden is de Nederlandse vertaling van de Italiaanse bestseller Anime nere (‘Zwarte zielen’) van de hand van Gioacchino Criaco. Het boek kende in 2014 ook een succesvolle verfilming onder dezelfde naam.

Criaco, die zelf zijn jeugd doorbracht in een klein dorpje in Calabrië, weet waarover hij schrijft. Hij zag als jongeman hoe vele van zijn leeftijdsgenoten ingelijfd werden bij de lokale maffia, de ‘Ndrangheta. Ze beginnen met kleine, onschuldge misdrijven en stappen algauw over naar ontvoeringen en moord. 

De hoofdrolspelers in deze misdaadroman zijn Luciano, Luigi en de anonieme verteller. Luciano is de slimste van het trio. Hij kwam er op jonge leeftijd alleen voor te staan nadat zijn vader vermoord werd door de maffia. De wat luie en gemoedelijke Luigi kreeg van huis uit mee dat het geen zin heeft om je aan de regels te houden. De derde vriend, de drijvende kracht, vertelt het verhaal. We volgen de drie vrienden eerst in hun kleine, verstikkende  dorpsgemeenschap waar iedereen elkaar kent en niemand elkaar vertrouwt. Enkel tijdens hun lange tochten door de bergen van de Aspromonte voelen de jongens zich vrij. Daar is het dat ze hun grootse maar brutale plannen smeden. 

Minstens één keer per maand lieten we onze schoolbanken voor wat ze waren om op rooftocht te gaan op plekken als postkantoren in de buitenwijken, kleine banken op het platteland, gemeentekassen en goudsmeden. 

Door de ogen van de verteller krijgen we een goed beeld van hoe het eraan toegaat in de kleine dorpjes van de Aspromonte. Machtige maffiafamilies delen er de lakens uit en laten arme boeren en herders een graantje meepikken van de opbrengst van hun criminele activiteiten. Ze schakelen hen in als bewakers van ontvoerde industriëlen uit het rijke Noorden of ze laten hen onderdak bieden aan voortvluchtige criminelen die zich in de bergen willen verbergen voor de politie.  

Onze drie vrienden sluiten er vriendschap met één van die criminelen, de intrigerende Sante, een man die rijkdom had vergaard met handel in drugs. Sante overtuigt het drietal om naar Milaan te komen, wat ze ook doen. Ze schrijven zich in als studenten aan de universiteit, maar in plaats van zich op de studies te storten, storten ze zich vol overgave op de misdaad. Wat volgt is een cocktail van ontvoeringen, moorden en drugs waarmee ze Milaan overspoelen.

We verkochten dood en beraamden moorden, terwijl we op een verwoestende manier richting een onvermijdelijke kogel of een paar handboeien snelden. 

Ook al zijn de feiten die in het verhaal beschreven worden gruwelijk en ook al kan je de daden onmogelijk goedkeuren, toch kan je als lezer vreemd genoeg wel sympathie opbrengen voor Luciano, Luigi en hun vriend. Dat heeft alles te maken met de eerlijke, rechttoe rechtaan vertelstijl waarmee de auteur je het hele verhaal laat beleven. 

Zonen uit het zuiden, Gioacchino Criaco. Karakter Uitgevers, 256 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie