Betoverend Spello, kleurrijke stad van bloemen en kunst

22/07/2021 Reageer
Spello

Spello is schilderachtig gelegen op de flank van de imposante Monte Subasio. Net als het even verderop gelegen Assisi is het stadje grotendeels opgetrokken uit de kenmerkende witroze steensoort die lokaal werd ontgonnen. Begonnen als een bescheiden nederzetting kende Hispellum een grote bloei onder de Romeinse keizer Augustus. Hij was het die de stad liet ommuren en voorzien van monumentale toegangspoorten. 

De beste plaats om aan je verkenning van de stad te beginnen is vanop het plein voor de Porta Consolare, één van de zes toegangspoorten tot de stad. Als je vroeg bent, kan je hier op één van de terrasjes genieten van een cappuccino en bijhorende cornetto (croissant) én van het uitzicht op de goed bewaarde Romeinse poort. 

Vanaf de poort slingert de Via Consolare zich langzaam maar gestaag omhoog. Meteen wordt duidelijk waarom Spello bekend staat als bloemenstad. Vrijwel elke gevel, elk balkonnetje en elke toegangstrap tot de huisjes langs de straat is rijkelijk voorzien van kleurrijke bloemen. Ook als je de smalle steegjes binnenkijkt die links en rechts op de centrale weg uitgeven, word je verrast door de weelde aan bloemen en planten. Achter elke hoek lonkt zowaar een Instagram-plaatje.

Na een drietal bochten brengt de Via Consolare je tot op de langgerekte Piazza Matteotti. Onmiddellijk rechts bevindt zich het belangrijkste monument van de stad: de 13de eeuwse Santa Maria Maggiore. Niets laat vermoeden dat achter de sobere gevel van deze kerk een onwaarschijnlijk mooie kunstschat schuilgaat: de Cappella Baglioni met meesterlijke fresco’s van Pinturicchio (ca. 1453-1513).

De fresco’s, geschilderd in 1500, tonen scènes uit het leven van Maria en de jonge Christus. Op de linkerwand zien we de Annuntiatie, de aankondiging aan Maria dat ze een zoon zal ter wereld brengen. De centrale wand stelt de Aanbidding door de herders voor. Rechts zien we Jezus tussen de schriftgeleerden. Vergeet niet ook even naar boven te kijken. Vanop het kruisgewelf kijken vier Sibylles je aan.

De kleuren spatten in de kapel werkelijk van de muren. De Cappella Baglioni geldt als één van de mooiste werken van Pinturicchio. De maestro was zelf blijkbaar ook tevreden met zijn prestatie, want hij verwerkte een zelfportret in de scène met de Annunciatie.

Ook de vloer van de kapel is bijzonder. Hij is gemaakt van kleurrijke majolicategels uit de keramiekstad Deruta.

Elders in de kerk bevinden zich nog enkele interessante kunstwerken: op de pilaren links en rechts van het hoofdaltaar treffen we fresco’s aan van Perugino. Verder is er ook nog een beeld en een reliekschrijn met een bot van San Feliciano, de patroonheilige van de stad.

In het rechtertransept, daar waar je de kerk binnenkomt, zien we een altaarstuk gewijd aan de Madonna di Loreto. Daar staat de legende afgebeeld van de engelen die het geboortehuis van Maria overbrengen van Nazareth naar Loreto in Italië, waar later ook de Basilica della Santa Casa zou verrijzen.  

Terug op het plein vervolgen we onze weg naar boven. Even verderop bereik je een tweede kerk, de Sant’Andrea. In deze ietwat sombere kerk treffen we opnieuw een fresco van Pinturicchio aan: een Madonna met kind, omringd door enkele heiligen. In de Sant’Andrea ligt ook Andrea Caccioli begraven, één van de eerste volgelingen van Sint-Franciscus van Assisi.

Naast de kerk is ook de Pinacoteca Civica gevestigd, een klein museum met vooral religieuze kunstwerken van de 13de tot de 17de eeuw. Het is echter enkel in het weekend te bezoeken.  Loop net naast de kerk even onder de ronde bogen door. Links zie je de schaarse restanten van wat ooit het Romeinse forum moet zijn geweest.

De Via Cavour brengt ons verder omhoog naar de Piazza della Repubblica. Hier bevindt zich het 13de eeuwse Palazzo Comunale waar tegenwoordig de bibliotheek en het stadsarchief zijn gevestigd. Onder de rondbogen waarop het gebouw rust, kan je foto’s zien van de Infiorata, een jaarlijks spektakel dat plaatsvindt ter gelegenheid van het feest van Corpus Domini, op de negende zondag na Pasen. Inwoners van Spello en omgeving wedijveren dan met om het mooiste bloementapijt aan te leggen. Het beeld van de gekruisigde Christus wordt dan in processie over het bijna 2 kilometer lange bloementapijt gedragen.  

We vervolgen onze weg langs de Via Cavour en passeren de San Lorenzokerk uit de 12de eeuw. We slaan even verderop rechtsaf de Via Giulia in. Hier gaat het zowaar even naar beneden. Op een kruispunt van steegjes bevinden zich links, ingewerkt in de gevel van een woning, de schaarse restanten van de Arco di Augusto, een oude toegangspoort tot de stad.

Overal blijft het geurige parfum van bloemen ons vergezellen. Op het einde van de Via Giulia bereik je het klooster van Vallegioia. Rechts van het klooster bevindt zich een plein van waarop je een mooi uitzicht hebt over de omgeving.

We keren even op onze stappen terug en nemen de pittoreske Via dei Cappucini die ons brengt tot aan de Porta dell’Arce, één van de oudste toegangspoorten tot de stad. Net voorbij de poort kan je vanop het panoramisch terras in de verte Assisi zien liggen. Stap even binnen in het kleine kerkje van de Kapucijnen en vergeet niet een bli te werpen op de kerststal (presepe) in het gebouwtje links van de kerk. Wandel daarna verder langs de muren tot de Via Garibaldi je opnieuw op de Via Cavour brengt.

Om je honger of dorst te stillen kan je terecht bij één van de vele bars en trattoria’s die je op de heenweg bent gepasseerd. Het rustigst lijken ons de terrasjes in de schaduw van de bomen op de Piazza Matteotti.

Vanop de Piazza Matteotti moet je zeker nog even de Via di Properzio nemen tot aan de monumentale Porta Venere, een Romeinse poort uit de tijd van keizer Augustus, die in de middeleeuwen versterkt werd met twee massieve, twaalfkantige torens. Een bouwkundig pareltje. 

Wil je na je bezoek een herinnering aan Spello meenemen naar huis? Loop dan even één van de winkeltjes binnen waar ze Acqua ai fiori di Spello verkopen, een uitgebreid gamma parfums en verzorgingsproducten met een bloemengeur die je onvermijdelijk zal doen terugdenken aan een mooie uitstap.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties