Civita di Bagnoregio: ‘de stervende stad’

15/05/2018 Reageer
Civita di Bagnoregio

Het is één van de mooiste stadjes van Italië. Jammer genoeg is het ook een stadje dat langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. We hebben het over Civita di Bagnoregio, bijgenaamd la città che muore, ‘de stad die sterft’. De bijnaam verwijst naar het feit dat de rots waarop de stad is gebouwd geleidelijk aan afbrokkelt ten gevolge van erosie door wind en water en ook wel door aardbevingen die zich in dit gebied in het noorden van Lazio geregeld voordoen.

Hoog op de top van een tufstenen rots verrijst Civita di Bagnoregio uit het dal. De Etrusken waren de eersten die zich op deze strategisch gelegen plaats tussen de Tiber en het meer van Bolsena vestigden. Het huidige uitzicht wordt echter bepaald door de bouwwerken uit de middeleeuwen.

Civita di Bagnoregio

Het is heerlijk dwalen door de kleine, middeleeuwse straatjes van Civita di Bagnoregio. Het lijkt wel alsof de tijd hier al eeuwen is blijven stilstaan. De totale afwezigheid van gemotoriseerd verkeer en het feit dat er nauwelijks nog mensen wonen in het stadje draagt bij tot deze unieke sfeer.

De onwezenlijke rust die hier heerst, heeft alles te maken met het feit dat Civita di Bagnoregio enkel nog te voet kan worden bereikt, via een lange en behoorlijk steile brug. Tijdens de klim naar de stad word je wel ruimschoots beloond met een adembenemend mooi zicht, niet alleen op het stadje zelf, maar ook op de waterrijke en vruchtbare vallei, de Valle dei Calanchi, die de rots waarop Civita di Bagnoregio gelegen is, omgeeft.

Civita di Bagnoregio

Eens je voorbij de indrukwekkende, versterkte toegangspoort bent, ontspint er zich een wirwar van kleine, veelal doodlopende steegjes die allen vertrekken vanuit de hoofdweg die de hele stad doorkruist. Die weg brengt je naar het centrale plein, de Piazza San Donato, zo genoemd naar de gelijknamige kerk die aan het plein gelegen is en het bezoeken waard is.

Civita di Bagnoregio

Ook leuk om te bezoeken is de tuin helemaal op het andere uiteinde van de stad. Het is de enige privétuin die toegankelijk is voor het publiek. Vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht over de omgeving. In ruil verwachten de eigenaars wel een kleine, vrije bijdrage of een aankoop in hun winkeltje met lekkere én goedkope streekproducten.

Civita di Bagnoregio

Om de groeiende stroom toeristen in Civita di Bagnoregio te verwelkomen zijn er ondertussen ook heel wat kleine bars en restaurantjes te vinden, zodat je alvast zelf niet van honger en dorst zal omkomen in deze ‘stervende stad’.

Civita di Bagnoregio

Civita di BagnoregioCivita di Bagnoregio zelf is niet met de wagen te bereiken, maar in het nabijgelegen Bagnoregio zijn meerdere parkings te vinden. Vandaar kan je te voet verder.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

 

Reacties