De archeologische site van Solunto

02/05/2023 Reageer
Solunto

De archeologische site van Solunto is prachtig gelegen op de steile flank van de Monte Catalfano. Vanop de site heb je een uniek uitzicht op Capo Zafferano en op de kleine havenstadjes Porticello en Sant’Elia.

Het antieke Solunto was, samen met Mozia en Panormus (het huidige Palermo), één van de drie belangrijke Carthaagse steden op Sicilië. De stad werd gesticht in de 4de eeuw v. Chr. op een plaats waar zich eerder een kleine Fenicische nederzetting bevond. De stad kwam echter algauw in handen van Griekse kolonisten en halfweg de 3de eeuw v. Chr. namen de Romeinen er het bestuur over. Reeds in de 1ste eeuw na Chr. begon de site in verval te raken, omdat de bewoners er wegtrokken om zich te vestigen in de vlakte, waar meer water en vruchtbare landbouwgrond voorhanden was. 

Een bezoek aan de site begint bij een gebouw waar je aan de hand van infoborden kennis maakt met de geschiedenis van de opgravingen in Solunto. 

Voorbij dat gebouw leidt een pad omhoog naar de resten van een klein thermencomplex. Je kan er nog een stuk van een vloermozaïek zien en een deel van de vloerverwarming. 

Nog even hoger begint de lange en brede hoofdstraat, de decumanus maximus, die de hele stad van zuidwest naar noordoost doorkruist en uitkomt bij de agora (of forum zoals het bij de Romeinen wordt genoemd). De weg is aanvankelijk geplaveid met blanke natuursteen maar verderop ook met roodkleurige terracottategels.

Aan beide zijden vertrekken vanop de hoofdweg smallere straten die de heuvel op of af lopen. Tussen de zijwegen door herkennen we de resten van woningen. Soms waren het woonblokken (insulae) waar meerdere families woonden, maar soms ook grote woningen waar rijke patriciërs woonden.

Links van de weg staat zo’n typische patriciërswoning, het zogenaamde ‘Gymnasium’. Door de sterke hellingsgraad strekt deze woning zich uit over drie verdiepingen. Onderaan, langs de straatkant, zien we ruimtes die fungeerden als winkels of opslagruimte. Vanuit de zijstraat kom je de woning binnen op de eerste verdieping. Rond de open binnenplaats loopt een overdekte zuilengang (het peristylium) van waaruit je de verschillende kamers en zalen van het huis binnenstapt. Enkele zuilen staan nog recht. Via een trap kon je een nog hoger gelegen verdieping bereiken.

Even verderop bevindt zich nog zo’n woning, het huis van Leda (Casa di Leda) , zo genoemd naar de resten van een mozaiëk met een afbeelding van de nimf Leda die hier werd aangetroffen. In deze woning kan je ook nog de grote, badkuipvormige cisterne zien waarin regenwater werd opgevangen. Dergelijke cisternen werden op verschillende plaatsen in de stad aangetroffen, zowel in private woningen als op publieke plaatsen. Ze vormden de enige manier om deze hooggelegen stad van noodzakelijk water te voorzien. Een dergelijk systeem van watervoorziening was typisch voor Carthaagse steden.

Als je nog even het straatje hoger ingaat, bereik je links het ‘Huis van Harpokrates’, waar je nog een perfect bewaarde mozaïekvloer met geometrische motieven aantreft.

Aan de overkant van het smalle straatje krijg je in een andere woning nog een dergelijke mozaïekvloer te zien, deze keer in cirkelvorm. Dit mozaïek is wel minder goed bewaard dan de vorige.

Via de hoofdstraat bereiken we de agora waar het publieke leven van de stad zich afspeelde.

Links van het forum zien we de resten van een bouleuterion, waar de politieke bestuurders van de stad hun vergaderingen hielden.

Daarnaast zijn nog de schaarse resten herkenbaar van een theater dat, naar Griekse gewoonte, tegen de heuvel was aangebouwd.

Aan de noordzijde van de agora bevond zich een grote watercisterne. We herkennen nog de resten van de zuilen die het gewelf onderstutten. Ook deze cisterne ziet eruit als een grote badkuip. 

Als je op het einde van de lange hoofdstraat het pad helemaal naar boven volgt, voorbij de resten van de Casa delle Ghirlande, word je op de top van de heuvel beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht op Capo Zafferano en op de Golf van Palermo.

Je kan terugkeren langs dezelfde weg (via de hoofdstraat) of via een hogergelegen pad van waarop je op de site neerkijkt. Neem je de laatste optie, dan passeer je langs de wijk van de ambachtslieden. Tussen de ruïnes van de huizen zie je nog een paar grote amforen.

Vanop dat pad kan je terug afzakken naar de hoofdstraat langs de Via Ippodamo da Milete, genoemd naar de Griekse architect uit de 5de eeuw v. Chr. die de bedenker was van het rechthoekige stratenpatroon. Steek de hoofdstraat over en volg het pad verder in de richting van de kleine heuvel met het kruisbeeld. Draai je daar even om en geniet van een uniek uitzicht op de site die je zonet hebt verkend.

Keer op je stappen terug naar beneden en verlaat de site via het kleine antiquarium waar je een bescheiden collectie archeologische vondsten aantreft.

Tip: rijd na je bezoek nog even door tot het kleine vissersdorpje Aspra even verderop en bewonder er de kleurrijke bootjes die er op het strand liggen.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties