De Cascate del Verde, de op één na hoogste waterval van Italië

Borrello Cascate del Verde

Nabij het dorpje Borrello in het Parco Nazionale della Majella, ligt het mooie natuurreservaat Cascate del Verde. Het wordt beheerd door het WWF en herbergt de op één na hoogste waterval van Italië (na de Cascate del Serio in de Italiaanse Alpen). Hij is 200 meter hoog en hiermee ook de hoogste waterval van de Apennijnen.

Bij de ingang van het natuurreservaat is een ruime parking. Er is ook een bar en een picknickweide. Het is meteen duidelijk dat het een populaire bestemming is voor wandelaars en natuurliefhebbers. Om het park te bezoeken moet je een toegangsticket betalen (kostprijs: 3 euro).

Een breed pad loopt langzaam neerwaarts en brengt je tot bij een splitsing. De weg links leidt naar de waterval die je, naarmate je dichter komt, ook steeds nadrukkelijker hoort. Via een trap met 200 treden (CHECK) bereik je drie verschillende observatiepunten van waaruit je een ander zicht hebt op de spectaculaire, langgerekte waterval. Het is een beetje jammer wel dat je niet dichter bij de waterval kan komen. Zeker op een warme zomerdag zou de verfrissing van de opspattende waternevel welkom zijn.

Borrello Cascate del Verde

Borrello Cascate del Verde

Na het spektakel van de klaterende waterval te hebben aanschouwd keer je terug op je stappen naar de tweesprong en nu neem je het rechtse pad in de richting van het panoramisch terras en de oude watermolen (Vecchio Mulino). Onderweg zie je mooie bloemen die diverse soorten vlinders aantrekken.  

Het pad brengt je tot bij de rivier, de Verde. In het kristalheldere water komen rivierkreeftjes voor die hier ook bestudeerd en gekweekt worden. Een brugje over de rivier leidt naar het panoramisch terras. Je hoort de waterval wel maar ziet hem niet. Wat je wel ziet zijn de indrukwekkende bergen die de lager gelegen vallei omzomen. Indrukwekkend is ook de autoweg die op hoge betonnen pijlers over het landschap zweeft. 

Op de terugweg van het panoramisch terras volgen we het pad naar de Vecchio Mulino waar we de ruïnes zien van de oude watermolen die ooit door het snelstromende water van de Verde werd aangedreven. Na even te hebben genoten van deze idyllische plek en het verkoelende water keren we op onze stappen terug.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties