De kathedraal van Palermo, van kop tot teen

Palermo - cattedrale

De kathedraal van Palermo is een indrukwekkend bouwwerk uit de 12de eeuw in de typisch Siciliaans-Normandische bouwstijl gekenmerkt door Arabische invloeden. In de loop der eeuwen heeft de kathedraal echter aanzienlijke verbouwingen ondergaan. Zo bijvoorbeeld werd in de 15de eeuw aan de zuidzijde een nieuwe portiek toegevoegd via dewelke je vandaag de kathedraal binnengaat. Deze nieuwe toegang is uitgevoerd in Catalaanse gotiek.

De koepel is dan weer een neoklassieke toevoeging uit de 18de eeuw. In tegenstelling tot de meeste andere kerken in de stad is de kathedraal een volledig vrijstaand gebouw. Het wordt wel met een twee rondbogen verbonden met het bisschoppelijk paleis aan de overkant van de straat. Vanop het brede plein aan de oostzijde kan je de kathedraal in al haar grootsheid bewonderen.

De kathedraal, die officieel gewijd is aan Santa Maria Assunta, is vooral ook belangrijk voor de verering van Santa Rosalia, de populaire patroonheilige van de stad. Op het plein voor de kathedraal verwelkomt een beeld van Santa Rosalia de bezoekers. Haar kostbare relikwie wordt bewaard in een zilveren schrijn in een aan haar gewijde kapel in de apsis van de rechterzijbeuk. Het is hier doorgaans een komen en gaan van vrome Palermitanen die ‘hun’ heilige even komen begroeten.

Palermo - cattedrale

Palermo - cattedrale

Ook de graftombe van de Palermitaanse priester Giuseppe Puglisi die in 1993 door de maffia werd vermoord en inmiddels zalig werd verklaard trekt aardig wat bezoekers. Je vindt zijn tombe in een kapel in de linkerzijbeuk.

Het classicistische interieur van de enorme kathedraal dateert uit de 18de eeuw en is eigenlijk weinig bijzonder. Om de werkelijke troeven van de kerk te zien dien je een ticket te kopen. Dat geeft je onder meer toegang tot de ondergrondse crypte, de kerkschatten, het dak van de kathedraal en de graftombes van de Normandische koningen die in de 11de en 12de eeuw over Sicilië heersten.

  

Crypte

In de crypte, die je bereikt via een trap achter het altaar van een zijkapel in de rechterzijbeuk, tref je een hele reeks sarcofagen aan waarin de lichamen rusten van kardinalen en bisschoppen uit de 11de tot de 17de eeuw. Heel wat van die sarcofagen dateren uit de Romeinse tijd en zijn van fraaie sculpturen voorzien. Heel bijzonder is de sarcofaag met een afbeelding van Apollo en de negen muzen.

Kerkschatten

In de zalen waar de kerkschatten worden tentoongesteld zijn de belangrijkste pronkstukken de met edelstenen bezette gouden kroon en de juwelen van Constance van Aragon.

Wandelen op het dak

De klim naar het dak van de kathedraal wordt beloond met een heerlijk uitzicht over het plein en de skyline van Palermo.

Palermo - cattedrale

Koninklijke graftombes

Terug op de begane grond bereik je de kapel waar zich vier monumentale graftombes bevinden van de belangrijkste Normandische koningen van Sicilië: Rogier II en zijn dochter Constance, haar man Hendrik VI en hun zoon Frederik II. In nissen in de muur van de kapel bevinden zich ook de lichamen van Constance van Aragon, echtgenote van Frederik II, en van Willem van Athene, de zoon van Frederik III van Aragon.    

Palermo - cattedrale

Voor meer info en openingstijden kan je terecht op de website van de kathedraal.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties