De krijger van Capestrano, pronkstuk van het archeologisch museum van Chieti

Chieti Museo Archeologico

Het Museo Archeologico Nazionale d’Abruzzo in Chieti biedt onderdak aan één van de meest representatieve collecties archeologische vondsten uit de regio Abruzzo. Het museum bevindt zich in de Villa Frigerj, een neoklassiek gebouw uit 1830, gelegen in een park aan de rand van de stad. Ooit was het de woonplaats van de rijke baron Ferrante Frigerj. Sinds 1959 is hier het archeologische museum gevestigd.  

Wandelend door de zalen van het museum maak je kennis met de cultuur van de verschillende volkeren die de regio bevolkten voor de Romeinen het gebied inlijfden in het Imperium Romanum. Het waren autonome stammen die geregeld onderling strijd voerden. Ze luisterden naar vreemde namen als Sabini, Praetutii, Equi, Marsi, Vestini, …

Ook al waren het hoofdzakelijk boeren en herders, toch genoten ze een zekere welstand, te oordelen aan onder andere de fraaie juwelen, parfumvaasjes, ivoren haarkammen, sierspelden en beeldjes die talrijk werden aangetroffen in graftombes. 

Uiteraard zijn er ook gewone gebruiksvoorwerpen te zien zoals schotels en kommen in brons of aardewerk. Tot de meer merkwaardige vondsten behoort een paar metalen zolen met ijzeren onderstel bedoeld om onder schoenen vast te binden. Deze moeten bedoeld zijn geweest om over ijsgletsjers te stappen hoog in de besneeuwde bergen.  

Bronzen helmen, speren, zwaarden en dolken vertellen dan weer het verhaal van de conflicten die de stammen met elkaar uitvochten in hun strijd om de meest vruchtbare landbouwgrond en de best gelegen weiden.  

Rond de 5de eeuw v. Chr. stabiliseerde de situatie zich en begonnen de volkeren onderling handel te drijven. Ze zouden later ook samen strijd voeren tegen de Romeinen die hun machtsgebied vanuit Rome naar het Oosten begonnen uit te breiden. Na een lange strijd zouden de Romeinen uiteindelijk overwinnen en hun stempel drukken op de verdere politieke en culturele ontwikkeling van het gebied. De marmeren beelden die je onder meer in de grote benedenzaal van het museum vindt, getuigen van de romanisering van de regio.

De blikvanger in de grote benedenzaal is het monumentale beeld van een zittende Hercules, aangetroffen in een tempel in Alba Fucens, één van de belangrijkste Romeinse nederzettingen langs de weg die Rome verbond met Pescara, de Via Tiburtina-Valeria.

Het absolute pronkstuk van de collectie is de zogenaamde ‘krijger van Capestrano’. Dit unieke beeld krijgt een ereplaats in een aparte zaal waar je het in alle rust kan bewonderen. Het toont een fiere krijger met een bijzondere, ronde hoed. Hij staat pal en kijkt mogelijke vijanden onbewogen in de ogen, niet van plan om te wijken. Het beeld werd in 1934 toevallig door een boer ontdekt tijdens graafwerken in een wijngaard. Het dateert uit de zesde eeuw v. Chr. en moet ooit het graf hebben gesierd van een aristocratische krijgsheer. Zijn wapenuitrusting benadrukt zijn sociale status. Zijn brede, ronde heupen accentueren zijn fysieke kracht en fitheid.

Het beeld is zo iconisch dat het het overal in Abruzzo wordt gebruikt als uithangbord voor de regio. Je vindt het terug op alle vrijwel alle informatieborden bij toeristische bezienswaardigheden.


Colophon PIC


Ciao! 
Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties