Dwalen door de historische markten van Palermo

Palermo - Ballarò

Als zuiderse metropool borrelt en bruist heel de Siciliaanse hoofdstad Palermo van activiteit en dit van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar nergens komt die levendige drukte meer aan de oppervlakte dan op de historische markten die je in drie wijken van de oude binnenstad aantreft: Ballarò, Vucciria en Capo. We gingen op alle drie de sfeer opsnuiven.

Ballarò

De mercato storico di Ballarò is de oudste en meest uitgebreide van de stad. De markt strekt zich uit over de vele kronkelende straatjes en pleinen in het gebied dat begrensd wordt door de drukke Corso Tukory in het zuiden en de verkeersarme Via Maqueda in het oosten. Het kloppende hart van Ballarò is de Piazza del Carmine waar zich ook de gelijknamige kerk bevindt. De kerk valt nog nauwelijks op tussen de soms krakkemikkige kraampjes die ineengeknutseld lijken met houten kratten en stoffen doeken.

Palermo - Ballarò

Naast fruit, groenten, noten en kruiden vind je er ook kraampjes met kleurrijke stoffen, kledij, keramiek en allerlei prullaria.

Je kan er ook je honger stillen met diverse soorten streetfood dat op kleine plastieken bordjes wordt geserveerd. Het uitstallen van de schotels en de gevulde bordjes is een kunstvorm op zich. De verkopers doen duidelijk hun best om elkaar de loef af te steken en klanten te lokken met de meest kleurrijke ensceneringen.   

Bij de kraampjes die de lokale specialiteit pane ca’ meusa aanbieden is het steevast aanschuiven. Voor je zelf ook in de rij gaat staan: besef dat het gaat om broodjes gevuld met reepjes gekookte milt gemengd met ingewanden en afgewerkt met een scheutje citroensap.  

Vucciria

Deze markt bevindt zich in de nabijheid van het kruispunt tussen de Via Roma en de Via Vittorio Emanuele. De naam is afgeleid van het Franse woord boucherie (slagerij). Op de markt werd inderdaad oorspronkelijk enkel vlees verhandeld. Nog steeds kan je er wel eens iemand met een halve, gevilde koe over de schouder tussen de bezoekers zien laveren.

De markt heeft de voorbije jaren aan belang en uitstraling ingeboet. Wat rest is een pleintje vol eetkraampjes met geïmproviseerde terrassen waar je vis-, vlees- en groentengerechten kan eten, van heel basic tot meer geraffineerd. Maak van de gelegenheid gebruik om hier in de gezellige drukte enkele klassiekers van het Palermitaanse streetfood te proeven: panelle (gefrituurd kikkererwtendeeg), crocchè (aardappelkroketjes), arancine (gefrituurde gevulde rijstballetjes) en sfincione (hooggerezen pizza)

In de nabijgelegen Via Maccherronai tref je nog meer kraampjes en eetgelegenheden aan waar obers je uitnodigen om op hun terras plaats te nemen.

Capo

De mercato storico del Capo tref je aan in de buurt van het justitiepaleis van Palermo. In de smalle straatjes schuif je langs de kraampjes waar fruit, groenten, vlees en vis op kopers liggen te wachten. Deze markt is vooral bekend om zijn verse vis en om de polpo bollito (gekookte inktvis) die je vanop plastieken bordjes lijkt aan te staren. Kopers en verkopers van allerlei nationaliteiten zorgen voor een exotische sfeer op deze multi-etnische markt waar je ook allerlei talen door elkaar hoort spreken.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties