Een goed verborgen stukje paradijs in Sicilië

Cava Grande del Cassibile

Het wordt beschouwd als één van de meest paradijselijke en ongerepte plekken van Sicilië. Het is officieel al jaren ‘gesloten’, maar trekt toch nog steeds heel wat bezoekers. En die bezoekers tonen zich zo enthousiast over hun ontdekking dat de foto’s die ze op sociale media plaatsen op hun beurt weer nieuwe bezoekers lokken naar deze unieke bezienswaardigheid. Benieuwd waarover we het hebben? Het antwoord is: de Laghetti della Cava Grande del Cassibile, de wondermooie meertjes op de bodem van een diepe canyon in de buurt van de stad Avola in het zuidoosten van Sicilië.

Afdalen op eigen risico

De tocht naar dit unieke stukje paradijs begint op de parking van Bar/Pizzeria Cava Grande Ra Zia Gina, strategisch gelegen aan de rand van de diepe kloof waarin de meertjes, gevoed door de rivier Cassibile, verscholen liggen. Laat je bij aankomst niet afschrikken door het feit dat de toegang tot de kloof afgesloten is. Dat is ‘officieel’ inderdaad het geval sinds 2014 omdat toen tijdens een brand in de kloof een aantal houten balustrades langs het pad in de vlammen zijn opgegaan en nooit hersteld. Geheel op zijn Siciliaans wordt de afdaling ondertussen wel oogluikend toegestaan. Het ijzeren hek, waar we overigens makkelijk kunnen overstappen, heeft enkel als bedoeling om duidelijk te maken dat we de tocht ‘op eigen risico’ onderneemt. We waagden ons aan het avontuur en we bleken lang niet de enigen te zijn.

Gevaarlijk is de afdaling niet. En dat geldt ook voor de onvermijdelijke beklimming op de terugweg. Lastig is het echter wel, zeker op warme zomerdagen. Een goede fysiek, stevige stapschoenen en voldoende drinkwater zijn dus wel vereist om de tocht veilig te ondernemen. Het hoogteverschil dat je moet overbruggen is maar liefst 300 meter en het zigzaggende pad is op bepaalde plaatsen behoorlijk steil.

Onderweg komen we tal van bijzondere planten tegen, vaak met kleurrijke bloemetjes. Bijen, vlinders en andere insecten komen zich laven aan hun nectar. Ook hagedissen flitsen constant voor onze voeten weg op het rotspad.

Tijdens de afdaling kunnen we hier en daar al eens een glimp opvangen van de helderblauwe meertjes die ons beneden opwachten. De belofte van een frisse duik in het water is een uitstekende stimulans om de hitte te trotseren van de zon die de rotswand doet zinderen.

Een parelketting van meertjes

Naarmate we de bodem van de kloof bereiken, wordt het geluid van het klaterende water duidelijker. En dan is het eindelijk zover: we bereiken de Cassibile. Het stroompje mondt even verder al uit in een eerste meertje. Daarna volgen er nog een aantal meertjes die via watervalletjes in elkaar overlopen. We zoeken ons een zitplaats langs de rotswand en gunnen onszelf wat afkoeling in het koele water waar we ook honderden kikkervisjes ontwaren. Het zegt alles over de ongereptheid van deze paradijselijke oase.

We zijn duidelijk niet de enigen die zich op deze warme zomerdag aan de tocht gewaagd hebben. Op verschillende plaatsen langs de oever hebben wandelaars de handdoeken gespreid om zich in de zon te drogen na een duik in het water.

Na een verkwikkende rust zijn we klaar om de terugtocht aan te vatten. De klim is, zoals te verwachten was, behoorlijk lastig. Af en toe houden we halt om in de schaduw van een boom op adem te komen en (letterlijk) terug te blikken op de meertjes die steeds verder van ons af liggen naarmate we de rand van de kloof naderen. Nu is het de belofte van een koel drankje op het terras van de bar die ons gaande houdt.

Na een uurtje staan we terug boven en met een laatste kleine inspanning klimmen we gezwind terug over het hek. Even later genieten we in het gezelschap van een ijsgekoeld drankje na van het unieke stukje natuurpracht dat we beneden in de kloof hebben mogen aanschouwen. Moe maar tevreden, zoals dat heet.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties