Fermo verrast, zowel boven- als ondergronds

De stad Fermo in de regio Le Marche heeft een lange geschiedenis. Het waren Romeinse ex-legioensoldaten die hier in 264 v. Chr. de stad Firmum Picenum stichtten nadat ze de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Piceni, verdreven hadden. De adelaar van hun legioenstandaard siert nog steeds het wapenschild van de stad. Later kwam de stad achtereenvolgens in handen van de Longobarden en de Franken om uiteindelijk rechtstreeks onder het pauselijk gezag te vallen. Het statuut van pauselijke staat bracht de stad welvaart en rijkdom en leverde enkele mooie en bezienswaardige monumenten op.

Fermo Piazza del Popolo

Een bezoek aan de stad begint op de langgerekte en elegante Piazza del Popolo. Onder de arcades vind je tal van gezellige terrasjes van waarop je het reilen en zeilen in de stad kan gadeslaan. Het meest opvallende gebouw op het plein is het 13deeeuwse Palazzo dei Priori. Tegen de gevel staat een groot bronzen beeld van paus Sixtus V, die hier in Fermo ooit bisschop was vooraleer hij naar Rome werd geroepen om het pauselijke ambt te bekleden.

Fermo Piazza del Popolo

Fermo Piazza del Popolo

Fermo Palazzo dei Priori - Sixtus V

Het Palazzo herbergt vandaag een klein archeologisch museum met vondsten uit de tijd van de Piceni (9detot 3deeeuw v. Chr.). In het gebouw is ook de Pinacoteca Civica gevestigd, waar onder meer een ‘Aanbidding van de herders’ door niemand minder dan Pieter Paul Rubens te zien is. Indrukwekkend is ook de Sala del Mappamondo, een bibliotheek met in het midden een wereldbol uit 1713 met een diameter van bijna 2 meter.

Fermo Sala del Mappamondo

Schuin tegenover het Palazzo dei Priori bevindt zich het Palazzo degli Studi met zijn opvallende gele gevel. Hier bevond zich ooit de universiteit die in 1590 door Paus Bonifatius IX werd opgericht. Vandaag biedt het onderdak aan de stadsbibliotheek die, naast een hedendaagse afdeling, ook over een indrukwekkend archief aan oude boeken en manuscripten beschikt.

Fermo Palazzo degli Studi

Een nog steeds tastbare getuigenis van de Romeinse oorsprong van de stad zijn de Cisterne Romane, een indrukwekkend ondergronds waterbassin dat de hooggelegen stad van drinkbaar water voorzag. Je kan het goed bewaarde complex, bestaande uit 30 aaneengesloten ruimtes, onder leiding van een gids bezoeken.

Fermo Visterne Romane

Een gids heb je ook nodig om het prachtige Teatro dell’ Aquila te bezoeken. Het theater dateert uit het einde van de 18deeeuw en is het grootste historische stadstheater van de regio Le Marche, groter zelfs dan dat van belangrijker steden als Ascoli Piceno en Pesaro.  Het theater telt 124 loges verdeeld over 5 verdiepingen. Het podium met een oppervlakte van 350 vierkante meter en de perfecte akoestiek maken het Teatro dell’Aquila tot een van de meest prestigieuze theaterzalen van Italië. Het meest indrukwekkend is het beschilderde plafond met een afbeelding van de Olympische goden Jupiter en Juno die samen met de drie Gratiën en zes dansende figuren luisteren naar de muziek van de god Apollo.

Fermo Teatro dell'Aquila

Fermo Teatro dell'Aquila

Als je het theater verlaat en de straat verder oploopt, kom je na een korte klim uit bij een strak aangelegd, schaduwrijk park. Op het einde daarvan bevindt zich de majestueuze kathedraal die hoog boven de stad uittorent. De witte, romaans-gothische facade dateert uit 1277. Het interieur is echter uitgevoerd in 18deeeuwse neoclassistische stijl.  Naast de kathedraal bevindt zich het Museo Diocesano waar historische kerkschatten uit het hele bisdom Fermo worden tentoongesteld.

Fermo

Fermo Cattedrale

Fermo Cattedrale

Als je na je bezoek aan Fermo nog wat frisse zeelucht wil ademen, rij dan nog even tot aan het gezellige kuststadje Porto San Giorgio, de historische haven van Fermo of naar het naastgelegen Lido di Fermo. Daar vind je volop bars en restaurantjes van waaruit je de zonsondergang kan bewonderen.  Tip: de lekkerste vis eet je bij Chalet Ristorante Il Grillo aan de Via Lungomare    Fermano in Lido di Fermo.

Praktisch: Tickets voor een bezoek aan de musea van het Palazzo dei Priori, de Cisterne Romane en het Teatro dell’Aquila zijn te koop in de toeristische dienst op de Piazza del Popolo, naast het Palazzo dei Priori. Een combiticket voor de drie bezienswaardigheden, inclusief de rondleiding met gids aan de Cisterne Romane en het Teatro dell’Aquila kost 8 EUR. Tickets voor een individueel bezoek kosten 4 EUR.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

1 thoughts on "Fermo verrast, zowel boven- als ondergronds"

 • Hallo,

  Ik heb met veel aandacht en bewondering naar jullie blog gekeken en gelezen. Ook ik ben een hevige Italië liefhebster en samen met mijn vriend trekken we er elk jaar heen. Ik stippel telkens een andere mooie route uit, en ons einddoel is telkens Toscane, de Val D’orcia, de mooiste streek van Toscane vind ik. We gaan elk jaar ook langs in Montalcino, voor de lekkere wijn. Le Marche is idd een ook hele mooie regio, en ik ontdek hier mooie plekjes, zelf zijn we een paar jaar geleden in Urbino geweest, een prachtige stad, universiteitsstad ook. En onze interesse in Le marche is daardoor alleen maar gegroeid. Volgend jaar ga ik een mooie route in Le March uitstippelen en hou zeker rekening met jullie posts, Fermo lijkt me idd prachtig.
  Veel van de plekjes die jullie in Toscane beschrijven, hebben we al bezocht, zoals Pitigliano, Lucca, Monte Amiata, Pienza en nog zovele andere, ook de regio van de crete Senesi, is heel mooi.
  We denken er aan om een van de komende jaren ook Sardegna te bezoeken, waar ook heel veel cultuur , historie en natuur te bekijken valt.
  Ook Rome en Napoli hebben we als citytrip al gedaan, en Napoli vind ik een heel boeiende stad, en dan natuurlijk kan een bezoek aan Pompei niet ontbreken.
  In mijn jeugd ben ik ook al in Sicilië geweest, met bezoek aan Syracuse, Stromboli, Etna tot bijna helemaal boven..
  Ik hoop in de toekomst nog mooie stadjes en en streken te kunnen bezoeken in Italië, zoals jullie ben ik ook de gedachte genegen dat het voor mij althans, het mooiste land is, een open museum van noord tot zuid, zowel qua cultuur, als natuur en natuurlijk ook de mensen die een natuurlijke charme en gastvrijheid bezitten.

  Tanti Saluti,
  Maria

Geef een reactie