Goede Vrijdag: Rome herdenkt de passie van Christus

Santa Croce in Gerusalemme

Op Goede Vrijdag wordt overal in de katholieke wereld het lijden en de dood van Christus herdacht. In Rome, hoofdstad van de katholieke kerk, gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Hoogtepunt van de herdenkingsplechtigheden op Goede Vrijdag is de Via Crucis, de Kruisweg die door de paus wordt voorgegaan in en rond het Colosseum.

Maar nog op twee andere plaatsen in Rome wordt het lijden van Christus  heel tastbaar: de Engelenbrug (de brug die naar Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht) leidt en de kerk Santa Croce di Gerusalemme.

De Engelenbrug

Engelenbrug

Op deze elegante brug die de oude pelgrimsweg Via dei Coronari verbindt met de Engelenburcht, bevinden zich tien marmeren beelden van engelen, ontworpen door Bernini en gemaakt door zijn leerlingen. Elk van de tien engelen houdt een voorwerp in de hand dat verband houdt met het lijden van Christus. Zo zien we, naarmate we Castel Sant’Angelo naderen volgende voorwerpen van het martelaarschap van Christus de revue passeren:

  • De stenen zuil waaraan Christus werd vastgebonden
  • De zweep waarmee hij werd gegeseld
  • De doornenkroon die op zijn hoofd werd gezet
  • Het doek waarmee Veronica het zweet van zijn aangezicht wiste tijdens de kruistocht
  • De kleren van Jezus waarvoor de Romeinse soldaten onder elkaar dobbelden
  • De nagels waarmee Christus aan het kruis werd genageld
  • Het kruis waaraan hij werd bevestigd
  • Het bordje met opschrift INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum) dat op het kruis was bevestigd
  • De spons met zure wijn die Jezus kreeg aangereikt toen hij op het kruis hing
  • De speer die in Christus’ zijde werd gestoten om te verifiëren of hij nog leefde
Engelenbrug
Het doek waarmee Veronica het zweet van Christus’ aangezicht wiste
Engelenbrug
Het kruis waaraan Christus werd vastgenageld

Santa Croce in Gerusalemme

Santa Croce in Gerusalemme

Deze kerk, één van de belangrijke pelgrimskerken van Rome, is gebouwd op de plaats waar ooit de heilige Helena woonde, moeder van keizer Constantijn, de Romeinse keizer die in 313 het Christendom als godsdienst erkende.

Helena was in Jeruzalem op bedevaart geweest en had daar belangrijke relikwieën weten te bemachtigen die ze naar Rome meebracht en die nog steeds bewaard worden in de zogenaamde Kapel van de Kruisrelikwieën. In deze kapel worden onder meer drie fragmenten bewaard van het kruis waaraan Christus werd vastgenageld. We vinden er ook één van de nagels, twee doornen van de doornenkroon, het houten bordje met de INRI tekst en de botjes van de vinger die de heilige Thomas (de ‘ongelovige Thomas’) in de wonde van de verrezen Christus stak om zeker te zijn dat de man die voor hem stond wel degelijk de verrezen Christus was.

In de week voorafgaand aan Pasen komen gelovigen van  over de hele wereld de Santa Croce in Gerusalemme kerk bezoeken om de relikwieën van het lijdensverhaal te vereren. De religieuze geschiedenis wordt hier wel heel tastbaar en concreet.

Santa Croce in Gerusalemme
In het schrijn achteraan de Kapel worden de relikwieën van het lijden van Christus bewaard

***

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie