Heerlijk wandelen langs het helderblauwe Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Het Lago di Fiastra is een prachtig gelegen meer in het natuurpark van de Sibillijnse bergen in de regio Le Marche. Het meer, gevoed door het ijskoude water van de bergrivier Fiastrone, is ontstaan na de aanleg van een stuwdam (in 1955) nabij het bergdorpje Fiastra. Het ligt op een hoogte van 641 meter boven de zeespiegel, is bijna 4 kilometer lang, 500 meter breed en heeft een maximale diepte van 87 meter. De heldere, blauwgroene kleur van het meer, omzoomd door witte krijtrotsen, oefent een fascinerende aantrekkingskracht uit. Geen wonder dus dat het in warme zomermaanden een populaire bestemming is voor wandelaars, liefhebbers van watersport en kampeerders.

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Een verkenning van het meer begint in het kleine gehucht San Lorenzo al Lago. Vandaar vertrekt een pad (sentiero natura) dat je tot aan de stuwdam brengt. De eerste 900 meter van het pad zijn ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Daarna slingert het pad zich nog zo’n 3 kilometer verder langs de oever van het meer, nu eens door schaduwrijke bosranden en dan weer door open, bloemrijke velden.

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

De hele wandeling door heb je vanop het pad een mooi uitzicht over het meer en op de soms steile rotsen aan de overkant. Als je goed kijkt, zul je in het heldere water ongetwijfeld dikke forellen zien zwemmen.

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Wandel op het einde van het pad zeker even de stuwdam op en kijk vandaar eens de diepte in. Indrukwekkend.

Lago di Fiastra

Vanaf de stuwdam moet je langs hetzelfde pad terugkeren naar het vertrekpunt. Maar niet getreurd, de mooie natuurpracht en het steeds wisselende uitzicht op het blauwe water maken ook de terugtocht tot een feest voor het oog.

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Trakteer jezelf na de wandeling op een drankje of een hapje op één van de terrasjes in San Lorenzo al Lago. Zin in nog wat meer beweging? Ga dan voor een verkwikkende zwembeurt in het frisse water. Mocht je het water toch net iets te koud vinden, dan is een kano- of pedalotochtje ook een optie.

Praktisch: Het Lago di Fiastra ligt in het noordelijke gedeelte van het Parco nationale dei monti sibillini. Je vindt het hier.

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra

Lago di Fiastra


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie