Kuieren door de botanische tuin van Palermo

Palermo Orto Botanico

Wie in Palermo even de drukte en de hitte van de binnenstad wil ontvluchten, kan nergens beter terecht dan in de uitgestrekte botanische tuin, de Orto Botanico. Je vindt de tuin aan de rand van het stadscentrum, langs de brede Via Lincoln, die van het centraal station naar de zee loopt.

De tuin heeft inmiddels een eerbiedwaardige leeftijd. De aanleg ervan begon in het jaar 1789, toen in Parijs de Franse revolutie uitbrak. Het was overigens een Franse architect, Léon Dufourny, die de plannen voor de tuin en de bijhorende gebouwen uittekende. De officiële inhuldiging vond plaats op 9 december 1795. De tuin zou in latere jaren nog verder uitgebreid worden. Met een oppervlakte van ruim 10 hectare en zo’n 12.000 verschillende plantensoorten is het vandaag de grootste botanische tuin van Europa.

Aan de straatkant wordt de tuin begrensd door drie monumentale gebouwen in neoclassisistische stijl. Het centrale gebouw, het Gymnasium, bood onderdak aan de directie, de Koninklijke Academie voor Botanica en aan een uitgebreide wetenschappelijke bibliotheek. Deze laatste is nog steeds toegankelijk voor onderzoekers. De andere gebouwen werden gebruikt als serres voor tropische gewassen die warmte en beschutting nodig hadden. Dat verklaart hun namen: tepidarium (lauwe ruimte) en calidarium (warme ruimte). Vandaag fungeren ze als museumruimte. 

Palermo Orto Botanico

Achter de gebouwen strekt zich het oudste gedeelte van de tuin uit, met vier uitgestrekte, rechthoekige perken, geordend volgens een systeem bedacht door de befaamde 18de eeuwse Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus. Al wandelend door de schaduwrijke tuin zie je vogels en vlinders fladderen en hoor je parkieten kwetteren hoog in de ranke palmbomen.

Op het einde van het strak aangelegde historische deel van de tuin treffen we het Aquarium aan, een groot rond waterbassin, onderverdeeld in 24 kleinere bassins, waarin lelies en andere waterplanten groeien. Rond het plein schieten gigantische bamboestokken metershoog de lucht in.  

Gigantische bomen

Daarachter begint een gedeelte van de tuin waarin planten worden verdeeld volgens geografische afkomst. Blikvanger hier is de zogenaamde ‘pijnboom van Cook’, een boom die tot 60 meter hoog kan worden. Het exemplaar in de botanische tuin is met zijn 40 meter de hoogste boom van Palermo.  

Even verderop staat nog zo’n gigant: de Ficus magnolioides met een stamomtrek van ruim 15 meter en een indrukwekkend wortelstelsel.

Prikkende cactussen en stekelige bomen

Dieper in de tuin bereiken we een aantal perken waarin de meest diverse cactussoorten elkaar opvolgen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn bijzonder stekelig. 

Voorbij de cactussen liggen een aantal perken met vruchtdragende bomen, voornamelijk citrusbomen en mispelaars.

Een schaduwrijke boulevard, de Viale Francesco Bruno, brengt ons terug in de richting van enkele grote serres. Onderweg passeren we langs ‘zijdebomen'(Ceiba speciosa), met een opvallende, bolvormige stam vol puntige stekels. Deze bomen houden ongewenste bezoekers zo te zien liever op afstand.

Sierlijke serres

Aan de rand van de tuin staat een grote tropische serre, geflankeerd door twee kleinere serres waar vleesetende planten en orchideeën gedijen. 

De mooiste serre is echter de winterserre, ook bekend als Serra Carolina, genoemd naar koningin Maria Carolina van Oostenrijk, die de bouw ervan bekostigde. Met haar 500 vierkante meter oppervlakte is het niet alleen de grootste, maar ook de oudste serre van de plantentuin. Ze was oorspronkelijk opgetrokken in hout maar werd halfweg de 19de eeuw vervangen door een exemplaar in metaal. In de serre groeien tal van kostbare planten, waaronder een Arabische koffiestruik.  

Op het plein voor de serre treffen we een waterbassin aan met middenin een witmarmeren beeld van de Griekse held Paris, prins van Troje. Hij lijkt perfect gecast in deze arcadische omgeving.

Sluit je verkenning van de botanische tuin af met een drankje op het terras van de bar die je aantreft nabij het Gymnasium. Het is een fraaie kiosk in Liberty-stijl. Daarna ben je gegarandeerd klaar om weer in de drukte van de binnenstad te duiken.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties