Kuieren met zicht op het Trasimeense meer in Castiglione del Lago

Castiglione del Lago

Aan de oevers van het Trasimeense meer, het op drie na grootste meer van Italië, ligt het fraaie stadje Castiglione del Lago. Het ligt bovenop een kleine heuvel op de punt van een landtong die het meer insteekt. Ooit was de heuvel een eiland, maar door geleidelijke verzanding werd Castiglione in de loop der tijden gaandeweg met het vasteland verbonden.

Omwille van de strategische ligging bouwden eerst de Etrusken en later de Romeinen hier al een versterkte nederzetting. In het huidige stratenpatroon van de stad herken je overigens nog steeds het oude Romeinse stadsplan met de twee hoofdstraten, cardo en decumanus, die elkaar in het centrum van de stad kruisen. Ook in latere eeuwen werd vaak strijd gevoerd om Castiglione. Telkens weer werd de stad verwoest en heropgebouwd. Bij het begin van de 13de eeuw trad een periode van relatieve rust in toen keizer Frederik II Hohenstaufen de stad wederopbouwde en voorzag van een indrukwekkende versterkte burcht, de ‘Rocca del Leone’ of ook wel ‘Castello del Leone’ genaamd, waarvan de massieve torens ook vandaag nog het stadsbeeld beheersen. Aan die burcht ontleende de stad ook zijn huidige naam: Castiglione.

In de 16de eeuw werd het bestuur van de stad, die inmiddels onder pauselijk gezag was komen te staan, toevertrouwd aan de adellijke familie della Corgna. Zij begonnen in 1563 met de bouw van een prachtig palazzo in het hart van de stad. Een bezoek aan het palazzo is een aanrader, niet alleen omdat je er prachtige fresco’s te zien krijgt, maar ook omdat het je de gelegenheid biedt een wandeling te maken op de muren van het oude kasteel dat uitkijkt over het meer.

De vele zalen van het elegante palazzo della Corgna zijn versierd met interessante fresco’s. Ze werden gemaakt door Niccolò Circignani (1530-1597), bijgenaamd  Il Pomarancio, en zijn leerlingen. In één van de zalen worden scènes afgebeeld uit het leven van Ascanio della Corgna (1514-1571), de eerste markies van Castiglione. Elders zie je vooral mythologische taferelen.

Bijzonder interessant is ook de zaal waar op de vier wanden in tientallen scènes het leven van Julius Caesar wordt verteld. De familie della Corgna, waarvan de meeste leden een militaire vorming hadden genoten, spiegelde zich graag aan de grootste Romeinse veldheer aller tijden.  

Vanuit het Palazzo kan je via een lange en smalle overdekte gang die is ingewerkt in de oude middeleeuwse stadsmuur de Rocca del Leone bereiken. Je komt het kasteel binnen langs één van de vijf massieve stenen torens. Vanop die eerste toren heb je een uniek 360 graden zicht op Castiglione en op het groenblauwe meer aan de voet van de stad. Het parcours brengt je verder langs de muren met kantelen naar de andere torens van het vijfhoekige kasteel. Vanop de kasteelmuur heb je overal een mooie panoramische uitkijk op het meer. Hier pas valt ook de bijzondere vorm van het kasteel op: een onregelmatige vijfhoek die doet denken aan de vorm van het sterrenbeeld van de Leeuw. En zo weet je meteen vanwaar het kasteel de naam ‘del Leone’ kreeg. Het bewegwijzerde parcours brengt je ten slotte naar het binnenplein vanwaar je nog eens omhoog kan kijken naar de indrukwekkende muren waarop je daarnet nog wandelde. 

Een korte wandeling door een parkje met olijfbomen die netjes op een rij staan, brengt je terug naar de ingang van het palazzo. Hier start de Via Vittorio Emanuele, de verkeersvrije straat die die de hele stad doorkruist tot aan de Porta Senese aan de westzijde van de stad.

In de winkeltjes worden vooral lokale Umbrische specialiteiten aangeprezen zoals vleeswaren met bijzondere namen als ‘Palle del Nonno’ of ‘Coglioni del Mulo’. Ook heerlijke kazen, diverse soorten peulvruchten, waaronder de typische fagiolina del Trasimeno, en uiteraard ook lekkere lokale wijn en olijfolie. 

Al dat lekkers kan je uiteraard ook meteen proeven in één van de vele restaurantjes die je onderweg passeert. Voor een lunch raden we je L’Angolo del Buon Gustaio aan waar je kan genieten van een uitbundige tagliere met een bijhorend glaasje wijn. 

Wie lekker wil dineren met zicht op het meer doet er goed aan tijdig een tafeltje te reserveren op het terras van La Cantina. De menukaart biedt een interessante keuze aan lokale specialiteiten, onder meer ook met vis uit het meer. Je kan er echter ook terecht voor een heerlijke pizza.

Tijdens een bezoek aan Castiglione mag ook een wandeling langs de oever van het meer niet ontbreken. Het is aangenaam flaneren in de schaduw van de bomen met zicht op het zacht golvende water van het Trasimeense meer.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties