Lekkere eetadresjes in Palermo

Lekkere eetadresjes in Palermo

Eén ding is zeker: in Palermo zal je niet omkomen van honger. Het aanbod aan eetadresjes en ook kraampjes met streetfood is bijzonder uitgebreid. De voorbije jaren ontdekten we er dankzij tips van locals een aantal eetgelegenheden die er wat ons betreft tussenuitspringen. Hierbij onze hoogstpersoonlijke top vijf van lekkere eetadresjes in Palermo.

Locale is een kleurrijk, sfeervol en trendy restaurant met een rijkgevulde kaart vol lekkers. Interessant is de ruime keuze aan piattini, kleine bordjes die ideaal zijn voor foodsharing. Alles wat je voorgeschoteld krijgt, ziet er niet alleen verrukkelijk uit, maar smaakt ook zo. ’s Avonds heerst hier altijd een gezellige drukte, maar het feit dat het restaurant uit verschillende kamers bestaat, elk met een eigen karakter, zorgt toch voor een intiem, huiskamergevoel.

Adres: Via Francesco Guardione, 88 – www.localepalermo.it

Mag het iets meer zijn? Ga dan zeker eens eten bij Le Angeliche, een verfijnd restaurant in een rustige zijstraat van de drukke Mercato del Capo. De vier vrouwen die de zaak runnen, zweren bij eenvoud, traditie en ambacht. En dat concept wordt consequent doorgetrokken in alle details: van het rustieke meubilair, gemaakt door lokale ambachtslui, tot de gerechten, rigoureus bereid volgens de traditionele recepten van de grootmoeders, maar met een frisse, eigentijdse toets. Probeer een tafeltje te reserveren in de binnentuin en je waant jezelf gegarandeerd in een gastronomische tuin van Eden.

Adres: Vicolo Abbadia, 10-14 – www.leangeliche.it

Voor dagverse vis moet je bij Isgrò zijn op de immer drukke maar gezellige Mercato del Capo. Aan de straatkant wordt ’s ochtends vis verkocht, maar ’s middags en ’s avonds kan je er aan één van de tafeltjes boven of naast de winkel terecht voor de heerlijkste visbereidingen. Dit oerklassieke restaurant moet het duidelijk niet hebben van zijn sfeervolle inrichting. Wat hier telt, is de smaak van wat je voorgeschoteld krijgt en die verwachting wordt ruimschoots ingelost.

Adres: Via Porta Carini, 68

Palermo is al eeuwenlang een multi-etnische stad waar mensen uit verschillende werelddelen samenleven. Dat merk je vandaag vooral in de stadswijk Ballarò waar een groot aantal Afrikanen woont. Velen van hen zijn als bootvluchteling – letterlijk – in Sicilië aangespoeld. Het is dan ook geen toeval dat in deze wijk in 2014 het restaurant Moltivolti het daglicht zag. De initiatiefnemers zagen in voeding een instrument om de dialoog tussen de verschillende culturen te bevorderen. In Moltivolti stap je een heel andere wereld binnen. Dat merk je niet alleen aan de inrichting, maar ook aan de medewerkers én aan de menukaart, met lekkers uit alle windstreken.  

Adres: Via Giuseppe Maria Puglia, 21 – www.moltivolti.org

Hoe moet het geweest zijn om pakweg 50 jaar geleden in Palermo op restaurant te gaan? Wel, dat ervaar je bij Trattoria Altri Tempi. Vader en zoon Sebastiano en Luigi Salanitro houden er rigoureus de oude Siciliaanse culinaire tradities in ere. Dat merk je al aan de menukaart die is opgesteld in het Siciliaans dialect. Je vindt er o.m. favi a cunigghiu, mussu, pasta ca sasizza e funci, purpetti ri sardi … Gelukkig is er ook een Italiaanse vertaling voorzien. Deze oergezellige trattoria bevindt zich even buiten het toeristische hart van de stad, maar is absoluut een ommetje waard. Je eet er gegarandeerd tussen de locals die deze authentieke plek ‘uit andere tijden’ naar waarde weten te schatten.

Adres: Via Sammartino, 65 – www.trattoriaaltritempi.it

Trattoria Ferro di Cavallo is een gekend eetadresje in het hart van Palermo, geliefd bij zowel locals als toeristen. Deze authentieke trattoria serveert traditionele Siciliaanse gerechten in een levendige, no-nonsense sfeer. Van pasta alla norma tot malse stoofpotjes: de keuken staat garant voor pure smaken en royale porties. Verwacht geen luxe, maar wel hartelijkheid en een onmiskenbare volkscharme. Reserveren is niet mogelijk, maar het wachten in de rij loont absoluut de moeite.

De muren hangen vol met foto’s van tevreden gasten en lokale beroemdheden, wat bijdraagt aan de warme, huiselijke uitstraling. De bediening is snel en joviaal, en ondanks de drukte krijg je steeds het gevoel welkom te zijn. Ferro di Cavallo is de ideale plek om de echte, ongepolijste keuken van Palermo te proeven: eerlijk, uitbundig en met veel liefde bereid. Een vaste waarde voor wie op culinaire ontdekking gaat in de Siciliaanse hoofdstad.

Adres: Via Venezia, 20 – www.ferrodicavallopalermo.it

Sardina Pasta Bar is een moderne culinaire hotspot nabij de jachthaven van Palermo. In dit kleine, stijlvolle visrestaurantje worden verfijnde antipasti en heerlijke pasta’s geserveerd. Alles wordt er dagvers bereid met lokale ingrediënten. Wat dacht je bv. van een pasta met vis, pompoencrème en amandelen? Of van pasta met kreeft, gele tomaatjes en saffraansaus?

Het aanbod is doordacht, en wisselt regelmatig om het beste van het seizoen op tafel te brengen. Sardina Pasta Bar trekt een publiek aan dat Sardina Pasta Bar is een moderne culinaire hotspot in het centrum van Palermo, waar de Siciliaanse pastatraditie een frisse en creatieve twist krijgt. In dit stijlvolle, minimalistisch ingerichte zaakje draait alles om ambachtelijke pasta, dagvers bereid met lokale ingrediënten. Denk aan verrassende combinaties zoals pasta met rode garnalen, citroen en munt, of een verfijnde variant van de klassieke pasta con le sarde.

Adres: Via dei Cassari, 41/43


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties