Sant’Alfio, waar de grootste kastanjeboom ter wereld groeit

05/04/2023 Reageer
Sant'Alfio

De flanken van de Etna vormen een vruchtbare voedingsbodem waar wijnranken, pistache-, amandel- en citrusbomen welig groeien. Ook kastanjebomen gedijen hier goed. Het sterke en duurzame hout van die kastanjebomen wordt hier al eeuwen gretig gebruikt om wijnranken te geleiden en stevige meubelen te maken.

In het dorpje Sant’Alfio op de oostelijke flank van de Etna wist één kastanjeboom al vele eeuwen lang te ontsnappen aan houtkappers. De kastanjeboom zou minstens tweeduizend jaar oud zijn en misschien zelfs 4000 jaar. Hiermee is het meteen ook de oudste boom van Europa en mogelijk ook van de hele wereld. De omtrek van de stam is 22 meter. Wel is het zo dat de oorspronkelijke stam zodanig is geërodeerd, onder meer door blikseminslagen, dat het vandaag eerder lijkt alsof de boom uit vijf afzonderlijke stammen bestaat. Ze komen echter wel degelijk voort uit één en dezelfde gigantische wortel en vormen dus wel één enkele boom.

De boom staat in de volksmond bekend als ‘Castagno dei cento cavalli’, de kastanje van de honderd paarden. Die bijzondere naam is verbonden aan een legende. Volgens die legende zou koningin Giovanna I d’Angiò (Johanna I van Anjou) tijdens een hevig onweer beschutting hebben gezocht onder deze boom. Niet alleen de koningin, maar ook de honderd ridders te paard die haar vergezelden, zouden allen de stormachtige nacht hebben doorgebracht onder het bladerdak van deze ene boom zonder nat te worden.   

De unieke boom spreekt al vele eeuwen tot de verbeelding. In 1777 vereeuwigde de Franse schilder Jean Pierre Houel de monumentale boom in een werk dat tegenwoordig in het Louvre hangt. De boom speelt ook een rol in de roman Pascal Bruno (verschenen in 1838) van Alexandre Dumas. Het hoofdpersonage, de Siciliaanse bandiet Pasquale Bruno gebruikt in de roman de gigantische holle stam van de boom als geheime ontmoetingsplaats.

Sant'Alfio

Vandaag is de boom, die inmiddels beschermd wordt door een metalen hek, nog steeds een populaire attractie en het middelpunt van ontelbare selfies.

P.S. Mocht de boom het ooit begeven, geen nood. Elders in Sant’Alfio staat een krasse opvolger klaar: de Castagno di Sant’Agata. Deze flink uit de kluiten gewassen boom is tussen de 1000 en 2000 jaar oud.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties