Teatro Massimo in Palermo, het grootste theater van Italië

Palermo - Teatro Massimo

Op de Piazza Verdi – een toepasselijke naam – trekt het monumentale Teatro Massimo onvermijdelijk alle aandacht naar zich toe. Met een oppervlakte van ruim 7.700 m2 is het het grootste operagebouw van Italië en het op twee na grootste van Europa. Enkel de opera’s van Parijs en Wenen zijn nog groter.

De bouw van deze neoklassieke muziektempel begon in het jaar 1875 onder leiding van architect Giovanni Battista Basile en werd na zijn dood (in 1891) voltooid door zijn zoon Ernesto. Het theater werd op 16 mei 1897 officieel ingehuldigd met een opvoering van de opera Fallstaf van Verdi.

Op het fronton van de voorgevel staat de volgende, enigmatische tekst te lezen:  “L’arte rinnova i popoli e ne rivela la vita. Vano delle scene il diletto ove non miri a preparar l’avvenire” (Vrij vertaald: De kunst stuwt de volkeren vooruit en openbaart hun leven. Ijdel is het genot ervan als het niet tot doel heeft er lessen uit te trekken voor de toekomst).

De grote trap die naar het theater leidt, wordt geflankeerd door twee grote bronzen leeuwen met op hun rug een allegorische voorstelling van de Tragedie en de Lyriek. De trap vormt het decor voor één van de laatste scènes in de slotfilm van The Godfather-trilogie. Michael Corleone en zijn vrouw Kay worden bij het verlaten van de opera, waar ze zonet hun zoon Anthony hebben zien debuteren, neergeschoten op de trap voor het gebouw. Kay sterft er in de armen van de gewonde Michael.

Wie het theater ook van binnen wil zien hoeft geen ticket te kopen voor een voorstelling. Er worden immers de hele dag door geleide bezoeken georganiseerd. Het bezoek duurt ongeveer 30 minuten en begint in monumentale inkomhal van waaruit de operaliefhebbers één van de trappen nemen om hun plaatsen in de zaal of op een van de balkons of de loges in te nemen.

De theaterruimte zelf heeft de vorm van een hoefijzer en biedt plaats aan ca. 1400 toeschouwers. Het podium vooraan is tot 50 meter diep en biedt dus heel wat mogelijkheden voor grootse decors. 

Kijk in de zaal ook eens omhoog naar het bijzondere plafond. De beschilderde panelen, petali genaamd omdat ze eruit zien als bloemblaadjes, kunnen openklappen zodat de hele zaal op een natuurlijke manier verlucht kan worden.  

Koninklijke loge

Tijdens de rondleiding kan je ook een kijkje nemen in de Loggia Reale (koninklijke loge) en het aangrenzende koninklijke salon waar de vorst zijn gasten kon ontvangen. Boven de deuren herkennen we het wapenschild van het koningshuis van Savoie.

Een bijzondere zaal

Heel speciaal is de Sala Pompeiana, ook wel Rotonda del Mezzogiorno genaamd. In deze grote ronde zaal die oorspronkelijk enkel toegankelijk was voor mannelijke bezoekers kwamen mannen bijeen om er over politiek en over zaken te praten. Architect Ernesto Basile had de zaal zo ontworpen dat er een unieke akoestiek in ontstond. Wie in het midden van de zaal stond, kon zichzelf horen spreken als door een luidspreker. Wie echter elders in de zaal een gesprek voerde, kon dat doen in alle discretie want het gesprek werd overstemd door de resonantie van andere geluiden elders in de zaal. Zeker eens uitproberen als je in de zaal bent! De aandachtige kijker zal opmerken dat alles in deze zaal op één of andere manier is uitgewerkt op basis van het getal zeven en veelvouden ervan. Er zijn zo bijvoorbeeld 14 deuren (waarvan er slechts 6 naar andere ruimtes leiden). Onderaan het ronde koepelgewelf werden 28 medaillons verwerkt en iets hoger 14 afbeeldingen van allegorische figuren. De glaskoepel waardoor het licht binnenvalt, is kunstig uitgewerkt als een cirkel met zeven stralen.

Het spook van de opera

Op de trap die je terug naar de gelijkvloerse verdieping brengt, zal de gids je waarschuwen voor het lokale ‘spook van de opera’. Dat spook, dat is de geest van een kloosterzuster, die nog steeds door de traphallen van het theater waart op zoek naar het klooster en de kerk die hier ooit stonden en werden afgebroken om plaats te maken voor het theater. P.S.: we waren extra op onze hoede en bereikten veilig de uitgang…

Wandel voor je het theater verlaat misschien ook nog even binnen in de stijlvolle loungebar met restaurant waar je de hele dag terecht kan, van ontbijt tot avondmaal. Bij mooi weer kan je ook plaatsnemen aan een tafeltje op het buitenterras.

Voor meer info kan je terecht op de website van het Teatro Massimo.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties