Trapani, een heerlijke havenstad

Trapani

In het noordwesten van Sicilië ligt de heerlijke havenstad Trapani, gelegen op een smalle, sikkelvormige landtong. Het feit dat de stad aan twee zijden omgeven is door de zee zorgt ervoor dat het er ook op hete zomerdagen aangenaam flaneren is langs de brede boulevards en door de smalle straatjes van het oude centrum.

Mythische oorsprong

De oorsprong van de stad dient gezocht te worden in de Griekse mythologie. Twee versies doen de ronde. Volgens één mythe is de stad ontstaan toen de godin Demeter, wanhopig op zoek naar haar dochter Proserpina die door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, hier haar graansikkel liet vallen. Een andere mythe stelt dat het Saturnus is die hier de sikkel liet vallen waarmee hij zijn vader Uranus had gecastreerd. Hoe dan ook, die goddelijke sikkel verklaart de bijzondere vorm van de stad én ook haar naam, want ‘Trapani’ komt van het Oudgriekse woord ‘drepanon’ (sikkel).

Levendige vissershaven

De beste plaats om aan een verkenning van de stad te beginnen is de levendige vissershaven op het einde van het schiereiland. ’s Ochtends prijzen vissers met luide stem vanop hun boten langs de kade hun vers gevangen waren aan.

Ook in de overdekte vismarkt nabij de haven kan je de lekkerste en meest verscheiden vissoorten zien en kopen.

Je kan de bedrijvigheid in de haven ook gadeslaan terwijl je geniet van een cappuccino met croissant op het terras van Bar Nettuno.

Barokke kerken en paleizen

We laten de haven achter ons en duiken de oude binnenstad in. In een parkje op de Piazza Generale Sciò wandelen we voorbij de moderne sculptuur ‘Uomini del Mare’, een eerbetoon aan de vissers van Trapani.

Even verderop bereiken we de gezellige en verkeersvrije Corso Vittorio Emanuele met fraaie barokke paleizen en kerken. Je vindt er ook volop winkels en uitnodigende terrasjes.

Stap zeker eens binnen in de 17de eeuwse kathedraal, gewijd aan San Lorenzo. In de kerk hangen immers een aantal schilderijen van Vlaamse meesters. Je kan er een Kruisafneming zien die wordt toegeschreven aan Antoon Van Dijck en een Geboorte van Christus van Geronimo Gerardi (Hieronymus Gerards). Volgens recent onderzoek zou dit laatste schilderij echter mogelijk ook van de hand van Caravaggio zijn. Van wie het ook is, je staat hoe dan ook voor een meesterwerk. Bekijk ook eens de gedetailleerde afbeeldingen op de bronzen toegangsdeuren tot het voorportaal van de kerk. Je vindt er o.m. een beeltenis van de Madonna van Trapani. Als je goed oplet, zal je ook een windmolen zien in de zoutpannen en een modern schip, waarmee duidelijk wordt dat dit een kunstwerk is van recente datum, namelijk uit 1990.

Even verderop in de Corso verrijst nog een andere, indrukwekkende barokkerk: de 17de eeuwse Chiesa del Collegio dei Gesuiti.   

De Corso Vittorio Emanuele mondt uit op het Palazzo Senatorio uit de 15de eeuw. Het statige paleis biedt vandaag onderdak aan de burgemeester en de stedelijke administratie. In de gevel zijn drie nissen aangebracht met heiligenbeelden. Centraal staat de Madonna van Trapani. Ze is geflankeerd door Johannes de Doper en Sint Albertus, één van de patroonheiligen van de stad. Bovenaan de gevel kan je rechts het uur van de dag aflezen en links de dag van de maand. In het midden prijkt een gevleugelde adelaar die het stadswapen van Trapani in zijn klauwen draagt. Als je goed kijkt, kan je op het wapenschild een brug met drie bogen en vijf torens zien, met daarboven, jawel, een sikkel.

Links naast het palazzo treffen we de Torre dell’Orologio aan met daaronder de Porta Oscura, één van de oude toegangspoorten tot de stad. 

Als je voor het palazzo naar rechts wandelt, kom je snel bij de Fontana di Saturno. Ze werd hier in 1342 opgericht door de rijke familie Chiaramonte om de stad van drinkbaar water te voorzien. De god Saturnus was, zoals we eerder vermeldden, één van de mogelijke mythische stichters van Trapani. Vlakbij de fontein staat de Chiesa di Sant’Agostino met een sobere gevel die opgeleukt wordt met een fraai roosvenster.  

Koraal

In de Via Torrearsa, die aan beide uiteinden op het water uitgeeft, zal je tal van leuke winkeltjes aantreffen. Eén ervan trekt de aandacht, want er worden juwelen met rode koraal verkocht. Trapani was van de 16de tot de 18de eeuw ooit een bloeiend centrum voor handel en verwerking van rood koraal. Een mooie collectie sieraden en kunstwerken in koraal die door lokale ambachtslieden werden gemaakt, kan je bewonderen in het interessante Museo Regionale Pepoli.

Op het noordelijke uiteinde van de Via Torrearsa bevindt zich de Piazza Mercato del Pesce. Onder de arcades van dit halfronde plein werd, zoals de naam doet vermoeden, ooit vis verkocht. Tegenwoordig worden er kleinere evenementen georganiseerd en vinden er ook ambachtelijke markten plaats, onder het waakzame oog van de godin Venus. Boven de rondbogen krijg je het wapenschild van Trapani duidelijk te zien.

Wandelen op de stadswallen

Vanop het plein kan je aan een mooie wandeling beginnen over de versterkte stadswallen. Die wallen werden in de 16de eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen frequente aanvallen van Turkse piraten die de kusten onveilig maakten. Vooral ’s avonds, als de ondergaande zon haar oranje gloed op de muren werpt, is het hier heerlijk kuieren of van een aperitiefje genieten.

Trapani

Helemaal op het uiteinde zie je de massieve Torre de Ligny. Dit militaire bolwerk werd in 1671 gebouwd als bijkomende verdediging. Vanop de toren konden met vuursignalen naderende vijanden worden gesignaleerd. Er stonden ook kanonnen opgesteld die zowel op de Tyrreense zee (in het noorden) als op de Middellandse zee (in het westen) gericht waren.

Tegenwoordig is er een bescheiden museum in ondergebracht waar naast enkele vondsten uit de prehistorie ook voorwerpen te zien zijn die uit scheepswrakken voor de kust werden bovengehaald. De beangrijkste reden om de toren te bezoeken is echter het mooie uitzicht dat je vanop het dakterras hebt op de zee, de Egadische eilanden en de sikkelvormige kustlijn waarachter de haven ligt. Voorbij de haven zie je in de verte ook de befaamde zoutmijnen van Trapani.   

Egadische eilanden

Vanop de toren zie je ook de Egadische eilanden liggen, zo’n 7 kilometer buiten de kustlijn tussen Trapani en Marsala. De eilanden zijn vooral in de warme zomermaanden in trek bij strandtoeristen. Vanuit de haven van Trapani vertrekken veerboten die je op ca. 45 minuten naar Favignana, het belangrijkste en meest bekende van eilandengroep brengen.

Trapani


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties