12 populaire straatnamen in Italië en hun betekenis

Straatnamen Italië

Wie in Italië rondreist, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat bepaalde namen van straten of pleinen wel heel vaak voorkomen, en dit zowel in grote steden als in kleine dorpjes. Elke gemeente van een zekere omvang heeft zo bijvoorbeeld minstens een ‘Via’ (straat), ‘Piazza’ (plein) of ‘Corso’ (laan) die genoemd is naar Garibaldi, Cavour of Vittorio Emanuele. En zo kunnen we er nog een aantal opsommen. Ze verwijzen allemaal naar personen of gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Italië en getuigen van een diep geworteld Italiaans patriottisme.

We zetten twaalf van deze populaire namen van straten of pleinen hierna even op een rijtje. Als je tijdens een volgende Italiëreis van een cappuccino geniet op de Piazza XX Settembre, dan weet je meteen waarom 20 september in Italië zo belangrijk is.

Via Garibaldi

straatnamen ItaliëGiuseppe Garibaldi (1807-1882) is ongetwijfeld Italië’s grootste held. Hij is het die de weg geëffend heeft voor de eenmaking van Italië. In 1860 scheepte hij in Genua in met een leger van duizend man en zette koers naar Sicilië. Vandaar baande hij zich via Calabrië en Napels een weg naar Rome. Onderweg versloeg hij de legers van de machtshebbers in het zuiden van Italië alsook de pauselijke legers. Hij wist ze uiteindelijk allemaal te onderwerpen aan één nieuw centraal gezag, vertegenwoordigd door koning Victor Emmanuel II.

 

Via dei Mille

straatnamen ItaliëDe ‘Mille’ of de ‘Duizend’ verwijst naar het duizendkoppige leger waarmee Garibaldi in 1860 aan zijn veroveringstocht van Zuid-Italië begon. Het was een bonte groep van avonturiers, (ex-)militairen en intellectuelen die als vrijwilligers met Garibaldi optrokken om Italië te verenigen. Ze werden camicie rosse genoemd, een verwijzing naar hun opvallende, rood gekleurde hemden.

 

Via Cavour

straatnamen ItaliëCamillo Benso di Cavour (1810-1861) was de allereerste premier van het eengemaakte koninkrijk Italië. Hij geldt als de politieke architect van de eenmaking. Nadat Garibaldi het zuiden van Italië had onderworpen, werd op 17 maart 1861 het koninkrijk Italië uitgeroepen. De koning en de regering zetelden in Turijn, want Rome was toen nog stevig in handen van de paus en maakte geen deel uit van het koninkrijk. Met dit premierschap verwezenlijkte Cavour zijn grote droom. Hij heeft er niet lang van kunnen genieten want twee maand later stierf hij aan een hartaanval.

 

Via Vittorio Emanuele II

straatnamen ItaliëVittorio Emanuele (1820-1878) was de eerste koning van Italië. Hij legde op 17 maart 1861 de eed af, nadat Garibaldi Zuid-Italië had veroverd en nadat hij zelf ook de pauselijke legers had verslagen die het midden van Italië controleerden. Hij regeerde eerst vanuit Turijn en nam pas in 1870 zijn intrek in Rome, nadat Garibaldi een beslissende overwinning behaalde op het pauselijke leger in Rome.

 

 

Via Goffredo Mameli

straatnamen ItaliëGoffredo Mameli (1827-1849) was een jongeman die sterk geloofde in de eenmaking van Italië. Hij schreef pamfletten en gedichten waarin hij de noodzaak van een politiek en cultureel Risorgimento beschreef. Mameli is op jonge leeftijd gestorven maar wist zich toch te verzekeren van een stevige plaats in de Italiaanse geschiedenisboeken als auteur van het Italiaanse nationale volkslied, Fratelli d’Italia.

 

 

Via Guiglielmo Marconi

straatnamen ItaliëGuiglielmo Marconi (1874-1937) was een Italiaans fysicus en uitvinder. Hij was het die in het jaar 1896 de draadloze telegrafie ontdekte. Hierdoor wordt hij algemeen erkend als de uitvinder van de radio.

 

`

 

Via Manzoni

straatnamen ItaliëAlessandro Manzoni (1785-1873) was een Italiaans dichter en auteur uit de romantiek. Zijn roman I promessi sposi (de verloofden) uit 1824 wordt gerekend tot de meesterwerken uit de wereldliteratuur en is tot vandaag verplichte lectuur in alle Italiaanse scholen.

 

 

 

Via XXI aprile

straatnamen Italië21 april van het jaar 753 v.Chr. geldt als de officiële stichtingsdatum van de stad Rome. Op die dag zou Romulus de grenzen van de stad hebben afgebakend, waarmee hij de grondlegger zou worden van een stad die later uitgroeide tot ‘Caput Mundi’, de hoofdstad van de wereld. Deze mythische stichtingsdatum wordt in Rome tot op vandaag nog jaarlijks herdacht met een uitgebreid feestprogramma.

 

 

Via XXV aprile

straatnamen ItaliëOp 25 april wordt de bevrijding van Italië gevierd (Festa della Liberazione). Op die dag ging de fascistische dictator Benito Mussolini op de vlucht voor het oprukkende leger van de geallieerden. Enkele dagen later, op 29 april, werd hij opgepakt en door het publiek gelyncht.

 

 

 

 

Via XXIV maggio

straatnamen Italië24 mei 1915 is de dag waarop Italië de oorlog verklaarde aan Oostenrijk en daardoor deelnemer werd aan de Eerste Wereldoorlog, die reeds tien maanden eerder was uitgebroken.

 

 

 

 

Via XX settembre

straatnamen Italië20 september 1870 is de dag waarop Garibaldi en zijn gezellen Rome hebben ingenomen. Deze dag staat in de Italiaanse geschiedenisboeken vermeld als ‘La presa di Roma’. Met de inname van Rome kwam een definitief einde aan een langdurig proces van Italiaanse eenwording. Het koninkrijk Italië was reeds op 17 maart 1861 uitgeroepen, maar Rome maakte daar toen nog geen deel van uit, aangezien de paus er de macht nog stevig in handen hield. Na de val van Rome werd de pauselijke staat ontbonden en werd Rome de hoofdstad van Italië. Het koninklijk paleis en de regering verhuisden van Turijn naar Rome.

 

Via IV novembre

straatnamen Italië4 november 1918 is de dag waarop de wapenstilstand werd getekend tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. Daarmee kwam voor Italië een eind aan de Eerste Wereldoorlog die begonnen was op 24 mei 1915. De beslissende slag werd geleverd nabij Vittorio Veneto, een stadje in de buurt van Treviso. Ook de Via Vittorio Veneto is overigens een populaire straatnaam in Italië.

 

 

 

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie