Wandelen door het Bosco della Ficuzza

Ficuzza

Diep in het achterland van Palermo bevindt zich een groot bosrijk gebied dat heel populair is bij wandelaars en bij mensen die even weg willen van de drukte van de stad en de zomerse stranden. Dit beschermde natuurgebied, Bosco della Ficuzza genaamd, is bijna 7.400 hectare groot en omvat één van de grootste aaneengesloten bossen in Sicilië. In het centrum ervan ligt het kleine gehucht Ficuzza.

Blikvanger in dit onooglijke en vrijwel verlaten dorpje met slechts een vijftal straatjes is het langgerekte, koninklijke jachtpaviljoen dat Ferdinand III van Bourbon hier bij het begin van de 19de eeuw liet bouwen om er zijn favoriete tijdverdrijf te beoefenen: de jacht.

Voor de ruim bemeten neoklassieke residentie bevindt zich een uitgestrekt grasveld. En op de achtergrond domineert de majestueuze rotsmuur van de Rocca Bussambra de hele horizon. Aan de voet van dit enorme, ruim 1600 meter hoge massief strekt zich een kilometerslang bos uit.

De gebouwen links van het grasveld waren de vroegere stallen. Op sommige zondagen wordt hier nu nog een markt gehouden waar streekproducten worden verkocht.  

Achter de voormalige stallen, kan je aan een mooie lusvormige wandeling beginnen van ca. 9 kilometer lang. De wandeling verloopt vrijwel volledig over verharde paden en is geschikt voor elk niveau. Je wandelt het grootste deel van de wandeling tussen de bomen en je kan dus op warme dagen volop van de schaduw genieten. Neem wel een flesje water mee want onderweg kom je enkel bomen, andere wandelaars en mogelijk ook grazende runderen tegen.

De wandelweg is niet echt aangeduid, maar het parcours wijst zich grotendeels zelf uit. Om je toch wat houvast te bieden kan je via deze link het parcours via google maps volgen.

Iets voor halfweg zal je een bord tegenkomen dat je aangeeft om even de weg te verlaten tot aan de ‘Pulpito del Re’ (het spreekgestoelte van de koning). Een korte wandeling brengt je tot bij een vreemde rots die uit de grond steekt en waarin trappen werden uitgehouwen die je tot een soort van halfronde zitbank brengen. Het verhaal wil dat de koning hier plaatsnam om er, comfortabel gezeten op de bank, dieren neer te schieten. Wilde dieren zal je hier (normaal gezien) niet tegenkomen, dus als je een picknick bijhebt, dan kan je die hier in alle rust verorberen.

Keer op je stappen terug naar het pad dat je eerder hebt verlaten en vervolg je weg. Nadat je even hebt doorgestapt bereik je een asfaltweg die je heel even links moet volgen om vervolgens, na een bocht terug links het bos in te gaan.

Algauw bereik je een vrij breed wandelpad. Dit is het traject van een vroegere spoorlijn die langs de heuvelwand (links) richting Ficuzza leidt. Blijf de weg enkele kilometer volgen tot je het oude treinstation van Ficuzza bereikt. Het is inmiddels omgebouwd tot een ruime en fraaie feestzaal met een verzorgde tuin waar (trouw)feesten plaatsvinden. Grote infoborden langs de oprijlaan vertellen het verhaal van de oude spoorlijn en het station. Van hieruit volg je nu de asfaltweg die je opnieuw naar het centrum van het dorpje brengt.

Als je wil, dan kan je mits betaling van een bescheiden bijdrage ook nog even het koninklijke jachtpaviljoen bezoeken. Een boswachter van de Corpo Forestale zal je er (in het Italiaans) graag rondleiden door de zalen. Hier en daar kan je nog sporen zien van hoe het paleis er moet hebben uitgezien toen de koning er verbleef. Een groot aantal zalen wordt vandaag echter gebruikt voor het tentoonstellen van opgezette dieren en didactisch materiaal over de fauna en flora in het natuurgebied. Achter het paviljoen ligt een park waar je ook nog even kan doorwandelen.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties