Zalig stappen langs de zee in het natuurpark van de Zingaro

31/05/2023 Reageer
Riserva dello Zingaro

Aan de noordkust van Sicilië, tussen Palermo en Trapani, ligt het oudste natuurpark van Sicilië: de Riserva Naturale dello Zingaro. De naam alleen al – het Natuurreservaat van de Zigeuner – draagt in zich de belofte van avontuur en authenticiteit. En die belofte wordt ruimschoots ingelost als je je waagt aan een wandeling door de zeven kilometer lange, ongerepte natuur langs de grillige kust tussen de dorpjes Scopello en San Vito Lo Capo.

Je kan de tocht aanvatten vanuit Scopello (in het zuiden) of San Vito Lo Capo (in het noorden). Als je het hele traject afwandelt, dan moet je heen en terug minstens vijf uur rekenen, zeker als je af en toe eens halt houdt om foto’s te nemen. En geloof ons, dat zal je zeker willen doen in dit adembenemend mooie landschap.

Wij vatten, gewapend met voldoende water en een pick-nick, de tocht aan vanuit Scopello waar we onze wagen konden achterlaten op de ruime parking vlak bij de toegang tot het park.

Eerst wandelen we door een brede tunnel die ons door de rotswand naar een nieuwe wereld leidt. Een wereld waar de natuur al jaren ongestoord groeit en bloeit. Een wereld vol kleuren die zich op je netvlies branden: kristalblauwe baaien, hagelwitte kiezelstranden, roodbruine aarde, bloemen in alle denkbare kleuren en vijftig tinten groen in bomen, struiken en planten… en in de hagedissen die voortdurend voor je voeten wegflitsen.

Je kan het langgerekte natuurpark doorkruisen via drie paden. Je kan ze makkelijk volgen aan de hand van de wandelkaart die je meekrijgt bij de toegangsbalie tot het reservaat. Het mooiste en makkelijkste wandelpad is de Sentiero Costiero die het dichtst bij de zee loopt. Wie het graag wat sportiever wil, kan ook opteren voor de Sentiero di Mezza Costa die iets hoger op de helling loopt. Geoefende wandelaars kunnen zich wagen aan de Sentiero Alto. Deze wandeling is 13 kilometer lang enkele richting en wordt omschreven als lastig en moeilijk. 

Wij kozen, net als de meeste andere bezoekers, voor het kustpad. Let wel: ook voor dit rotsige pad zijn stevige stapschoenen een vereiste want je moet af en toe een pittige klim of afdaling verwerken.  

Betoverende baaien

Het voordeel van het kustpad is dat je onderweg af en toe even het pad kan verlaten om via een korte afdaling één van de betoverende baaien te bereiken. Op warme dagen is het moeilijk te weerstaan aan de verleiding om een frisse duik te nemen in het azuurblauwe water.

In totaal zijn er langs het traject zeven dergelijke baaien (‘Cala’ genaamd). De eerste is de Cala della Capreria, de laatste de Cala della Tonnarella dell’Uzzo. Je vindt de verschillende baaien en de afstand tussen elke baai terug op de wandelkaart die je eerder meekreeg.

Wandelen om te leren

Langs het kustpad zal je ook vijf kleine museumruimtes aantreffen waar je aan de hand van infoborden en voorwerpen een inzicht krijgt in de ambachten en activiteiten van de bevolking in dit prachtige, maar ruige natuurgebied. 

in het Museo Naturalistico krijg je een algemene inleiding in de fauna en flora van het natuurreservaat. In het Museo della Manna wordt uitgelegd dat ‘manna’, een natuurlijke zoetstof, verkregen wordt door een inkerving te maken in de stam van de es.

In het Museo dell’Intreccio leer je hoe met de droge bladeren van de dwergpalm hier massaal groeit, allerlei gebruiksvoorwerpen in elkaar werden gevlochten.

In het Museo della Civilità Contadina kan je ervaren hoe hier in moeilijke omstandigheden aan landbouw werd gedaan.

In het Museo delle Attività Marinare ten slotte leer je hoe de visvangst werd georganiseerd in de visrijke wateren van de Golf van Castellamare.

Prehistorische grot

Bijzonder indrukwekkend is de gigantisch grote Grotta dell’Uzzo die je na ongeveer vijf kilometer stappen zal bereiken. Uit vondsten blijkt dat hier reeds in de prehistorie mensen woonden. Vandaag is het er een komen en gaan van vogels die in de hoge rotswand een ideale nestplaats vinden. 

Eén van de vogelsoorten die in de Riserva dello Zingaro een uitstekende habitat vinden, is de zeldzame havikarend. Met wat geluk kan je hem hoog langs de bergtoppen zien zweven. Kijk echter niet de hele tijd naar boven, want dan mis je de vele kleurrijke bloemen die de wandeling opfleuren.

Als je het pad helemaal afwandelt tot bij de noordelijke toegang, dan kan je daar desgewenst rustig picknicken aan een van de vele tafels waar je ook beschutting zal vinden tegen de zon. Maar je kan natuurlijk ook plaatsnemen op één van de kiezelstrandjes in de baaien die je onderweg bent gepasseerd. Misschien iets minder comfortabel, maar wel romantisch.

Wandelen door de Riserva Naturale dello Zingaro is een unieke ervaring en daarom een absolute aanrader als je op reis bent in het noordwesten van Sicilië. Begin echter niet onvoorbereid aan de wandeling. Zorg voor stevige stapschoenen en neem ook voldoende water mee, zeker op warme en zonnige dagen. Je wandelt meestal in de volle zon, dus zorg zeker ook voor een goede zonnebrandolie.

Na een staptocht in de Zingaro kan je nog even halt houden in het populaire en heel toeristische Scopello. Rond het plein van dit kleine, voormalige landbouwersdorpje vind je volop terrasjes waar je nog even kan uitblazen. Verder is er, eerlijk gezegd, in deze borgo weinig te zien of te beleven. De stranden in de buurt zijn wel heel mooi, maar in de zomermaanden ook heel druk.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties