Op 21 maart vieren we Wereld Tiramisu Dag. Het initiatief werd in het leven geroepen door Clara en Gigi Padovani, auteurs van het boek Tiramisù. Storia, curiosità, interpretazione del dolce italiano più amato. Ze kozen doelbewust voor 21 maart want, om het met hun woorden te zeggen, ‘Er is niets beter dan tiramisu om de komst van de lente te vieren en de grijze winterdagen achter ons te laten’.
Tiramisù is wellicht één van de meest bekende Italiaanse desserts. De naam betekent zoveel als ‘trek mij erboven op’. Ideaal dus voor als je je wat slapjes voelt. Een goede portie tiramisu geeft je onmiddellijk de nodige energie.
Tijdens een wandeling op de gezellige markt van Testaccio, een volkse wijk in Rome, liet de Siciliaanse Laura die er een kraampje uitbaatte ons kennis maken met een geheel eigen versie van de klassieke tiramisu: de ‘ricottamisù’. In deze versie wordt de traditionele mascarpone vervangen door ricotta en worden er geen eieren en geen amaretto gebruikt. Dat maakt het geheel lichter en dus calorie-armer.
We besloten deze lightversie zelf uit te proberen en haalden de nodige ingrediënten in huis. Deze ricottamisù is makkelijk om te bereiden, maar het is moeilijk om eraan te weerstaan. Ziehier ons recept. Aan de slag!
Benodigdheden (voor 4 à 5 porties)
- 500 g ricotta
- 50 g poedersuiker
- 200 g savoiardi of boudoirs
- 1,5 dl sterke koffie, afgekoeld
- cacaopoeder
Bereidingswijze
- Klop de ricotta samen met de poedersuiker goed op.
- Verdeel een koekje in stukken, drenk die even in de koffie en leg ze op de bodem van een glas. Doe er een schep van het ricottamengsel op.
- Maak zo nog een tweede laag.
- Werk af met wat cacaopoeder en eventueel met nog een koekje.
- Zet de ricottamisù nog even in de koelkast vooraleer op te dienen.
***
Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!
Reacties