Forno Boccione, de beste Joodse bakkerij in Rome

Boccione

Er zijn vele redenen om het Ghetto, de Joodse wijk van Rome, te bezoeken: de indrukwekkende synagoge, de gezellige restaurantjes waar ze o.m. gefrituurde artisjokken op Joodse wijze (carciofi alla giudia) serveren, de lieflijke Piazza Mattei met de schildpaddenfontein,… Maar tijdens een ochtendwandeling ontdekten we nog een andere troef. Een lange rij wachtende mensen trok onze aandacht. Toen we een kijkje gingen nemen, bleek dat ze stonden aan te schuiven voor een bakkerij: de Forno Boccione. Een dame die geduldig in de rij stond, vertrouwde ons toe dat ze hier al generaties lang overheerlijke Joodse gebakjes maken. Zelf komt ze bijna wekelijks van de andere kant van de stad naar deze ‘bakkerij van het ghetto’ om voor de familie koekjes en taart in te slaan. “Probeer zeker eens de crostata di ricotta e visciole” gaf ze ons als raad mee. Wij dus ook in de rij…

Eenmaal binnen in het piepkleine winkeltje waanden we ons in de grot van Ali Baba. Vier oudere dametjes in rode en blauwe bakkersschort waren druk in de weer om de vele klanten te bedienen. Op de bakplaten lagen verschillende specialiteiten ons toe te lachen. We zagen amandelkoekjes, goudgele croissants en pizza ebraica, een licht aangebrande zoete koek met amandelen, pijnboompitten, rozijnen en gekonfijt fruit. Publiekslieveling is de crostata di ricotta e visciole, een taart van zanddeeg met een laagje confituur van wilde kersen en rijkelijk veel ricotta. Deze taart bestaat ook in twee varianten: een met ricotta en chocolade en een met amandelen en wilde kersen. We lieten ons maar al te graag verleiden en bestelden enkele stukjes van de crostate

Forno Boccione

Forno Boccione

Intussen hebben we zowat alle specialiteiten uitgeprobeerd en over één ding zijn we het eens: de gebakjes zijn allemaal waanzinnig lekker! De bakkerij zelf mag er dan wel eenvoudig en sober uit zien, de prijzen zijn wel die van een luxueuze patisserie. Maar… de uitstekende kwaliteit rechtvaardigt ruimschoots de rekening.

Je vindt de Forno Boccione aan de Via del Portico d’Ottavia, 1. Opgelet: dit is een Joodse bakkerij en dat betekent dus dat er op de sabbat, vanaf vrijdagavond (zonsondergang) tot en met zaterdag, niet gewerkt wordt.

Forno Boccione

Forno Boccione

Forno Boccione

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie