Fris muntsoepje met vers fruit

20/08/2017 Reageer
Muntsoepje

Met munt, een fris en gezond kruid, kan je werkelijk alle kanten uit. Het is een smaakmaker in heel wat drankjes en zuiderse gerechten. Een van onze favorieten is dit fris muntsoepje met vers fruit. Ideaal om een zomerse maaltijd mee af te sluiten!

 

Ingrediënten  (voor 6 personen)

  • 0,5 l water
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje in de lengte in 2 gesneden
  • een handvol muntblaadjes
  • 6 toefjes munt voor de afwerking
  • poedersuiker
  • verschillende soorten seizoensfruit naar keuze (meloenbolletjes, kleine stukjes appel, fijngesneden kiwi, schijfjes aardbei, blauwe bessen, braambessen, aalbessen, pitloze druifjes…)

 

Bereiding

  •  Maak eerst de muntsiroop. Doe het water, de suiker en de twee helften van het vanillestokje in een pannetje en laat 10 min. koken. Laat het suikerwater afkoelen. Haal de halve vanillestokjes eruit, schraap met een keukenmesje de resterende zaadjes eraf en voeg die opnieuw toe aan het suikerwater. Mix er de muntblaadjes door. Giet alles door een fijne zeef en bewaar het soepje in de ijskast.
  • Giet het goed gekoeld muntsoepje direct voor het serveren in kommetjes of diepe borden en verdeel het fruit erover.
  • Werk af met een toefje munt, lichtjes bestrooid met wat poedersuiker

 

Tip

  • Je kan de muntsiroop gerust de dag vooraf maken.
  • Hoe kouder de muntsiroop, hoe frisser het dessertje!
  • Ook de ‘scomposto’-versie is leuk! Zet een kan met muntsiroop op tafel en serveer het fruit in verschillende kommetjes. Iedereen stelt dan zelf naar eigen smaak zijn dessertje samen.

Reacties