Gefrituurde ricottaballetjes

22/10/2017 Reageer
ricottaballetjes

Op zoek naar een lekker en origineel aperitiefhapje? Serveer dan deze goudgeel gefrituurde ricottaballetjes. Laat je creativiteit de vrije loop en voeg aan het basisrecept basilicum, kerstomaatjes, zwarte olijfjes of … toe. Het mengsel kan je gerust een tijd vooraf maken en in de koelkast wegzetten. Frituur de balletjes op het moment zelf. Tip: maak gerust een extra portie, want geloof ons: hier wordt om gevochten!

Ingrediënten (voor ca. 20 balletjes)     

  • 250 g ricotta
  • 25 g parmezaan en 25 g pecorino, versgeraspt (of 50 g parmezaan)
  • geraspte schil van één biocitroen
  • 4 el tarwebloem (eventueel type 00)
  • 1 losgeklopt ei
  • zwarte peper en zeezout
  • eventueel gemalen peperoncino
  • eventueel basilicum / zongedroogde tomaatjes / zwarte olijven…

Bereiding                   

  • Doe de ricotta, de geraspte kaas en citroenschil, de bloem en het losgeklopt ei in een kom en klop met een garde tot een homogeen mengsel.
  • Kruid met zwarte peper en zeezout. Voeg voor een pittiger resultaat een snuifje gemalen peperoncino toe.
  • Je kan aan dit basismengsel verschillende ingrediënten toevoegen. Zo bijvoorbeeld: gescheurde blaadjes basilicum of stukjes zongedroogde tomaat of fijne reepjes zwarte olijf…
  • Zet het mengsel (of de mengsels) afgedekt weg in de koelkast.
  • Warm het frituurvet op tot 180°. Belangrijk: zet het mandje reeds bij het opwarmen in het vet en niet erboven.
  • Schep met een lepel een portie van het ricottamengsel en laat die met een andere lepel voorzichtig afglijden in het frituurvet. Frituur ongeveer acht balletjes per keer. Keer ze na een tijdje met een vork om zodat ze aan alle kanten goudgeel gefrituurd zijn. Haal ze met het mandje uit en laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Serveertip: je kan deze ricottaballetjes opdienen met gefrituurde blaadjes basilicum. Frituur die vooraf ongeveer een halve minuut op 180°.

Ook lekker als lunch met een frisse salade van rucola, kerstomaatjes, geroosterde pijnboompitjes… Smakelijk!

ricottaballetjes

 

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties