Napolitaanse sangria, een zomers aperitief

Napolitaanse sangria

Sangria kennen we allemaal, maar in Campanië hebben ze zo hun eigen variant: ‘percoche ind ‘o vino’, wijn met perziken. Heel waarschijnlijk is het een overblijfsel van de herhaaldelijke en langdurige Spaanse bezetting van Napels en de omliggende regio. De Napolitanen zelf zullen dat uiteraard betwisten en stellen dat de Spanjaarden de inspiratie voor hun sangria in Napels hebben gevonden. Het is, zoals vaak, een verhaal van de kip of het ei. De belangrijkste vraag is echter: hoe smaakt die Napolitaanse sangria? Wel: heerlijk! Zeker op een warme zomerse dag. Stephanie, onze correspondent in Napels, deelt graag haar recept met ons.

Napolitaanse sangria maken is heel eenvoudig. Je hebt immers maar twee ingrediënten nodig: wijn en perziken. Daarom is het van het grootste belang dat je producten van goede kwaliteit gebruikt, anders merk je dat meteen aan het resultaat.

Benodigdheden

  • 1 kilogram percoche. Percoche zijn gele perziken: sappig en zoet maar tegelijk stevig. Ze mogen immers niet uiteenvallen of papperig worden in de wijn.
  • 1 liter wijn. Rode wijn wordt het vaakst gebruikt, maar eigenlijk ben je hierin volledig vrij. Je kan dus gerust ook witte wijn of rosé wijn nemen. Ook een zoete dessertwijn is mogelijk. Belangrijk is vooral dat je één liter wijn gebruikt per kilogram perziken.

Bereiding

  • Was de percoche, schil ze en snijd ze vervolgens in stukjes.
  • Doe ze in een kan en giet de wijn erbij.
  • Plaats de kan minstens een drietal uren in de koelkast vooraleer je de wijn serveert.
Napolitaanse sangria
Napolitaanse sangria

Tip

Serveer de percoche ind ‘o vino altijd ijskoud. Je kan de wijn gerust drinken bij het eten. In dat geval drink je enkel de wijn en je eet daarna het overgebleven fruit als dessert. Als je een zoete dessertwijn gebruikt, dan drink je de wijn met het fruit uiteraard beter als nagerecht.

Smakelijk!

Stefanie

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Stephanie Clara Lesaffer. Stephanie werkt als freelance vertaalster Italiaans, Engels en Frans vanuit Napels, waar ze sinds oktober 2015 woont. Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties