Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait.

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Toen we aan Giovanna, onze gastvrouw in Bergamo, vroegen of ze ons enkele goede eetadresjes kon aanbevelen, moest ze niet lang nadenken. “Trattoria d’Ambrosio! Maar…”, voegde ze er aan toe, “ bereid jullie wel voor op een heuse belevenis”. En dat bleek niet overdreven.  

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Toen we omstreeks 19u30, het uur waarop het restaurant de deuren opent,  aankwamen, stonden er al een tiental mensen te wachten. Een man in zwart pak met een opvallende badge met de melding ‘Bodyguard. Security’ laat ons binnen en gebiedt ons iets verderop aan de voet van de trap te wachten. “Straks komt Giuliana de trap af en zal ze jullie een plaats wijzen. Ze is nog de menu’s aan het kopiëren”.

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Terwijl we op Giuliana wachten, geven we onze ogen de kost: op de toog van de bar kijkt een beeld van Betty Boop ons uitdagend aan. Op een plank achter de bar staan tientallen Mariabeeldjes. Ze zijn afkomstig uit alle regio’s van Italië. Tegen de wand hangen hoeden, voetbalshirts, kitscherige kunstwerken, vaatwerk, muziekinstrumenten, uurwerken en allerlei andere prullaria.  

Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Plots komt ze inderdaad de trap af: Giuliana. Het eerste wat opvalt, is haar opzichtige witte bril, haar handelsmerk. De excentrieke Giuliana heeft in Bergamo en daarbuiten ondertussen het statuut van een levende legende. Als een generaal deelt ze bevelen uit en wijst ze tafels aan. Ondertussen rinkelt onophoudelijk de telefoon die ze in haar schort bijhoudt. Ze neemt de ene reservatie na de andere aan. Binnen de kortste keren loopt de zaak vol.  

Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Het handgeschreven menu, gekopieerd op een A4-tje, bevat een uitgebreide keuze aan voor- en hoofdgerechten. De prijzen zijn verrassend laag: 20 euro voor een menu incompleto (één gerecht en een dessert), 22 euro voor een menu completo (primo, secondo, contorno en dolce). Wie grote honger heeft, kan zich voor 25 euro te goed doen aan twee primi, een secondo, een contorno én een dolce.  En ja, in die prijzen zijn water, wijn en koffie inbegrepen. 

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Het konijn met polenta is een aanrader” fluistert Giuliana ons terloops toe wanneer ze de tafel passeert. Ze zal het later nog twee keer herhalen. De klanten worden verondersteld hun bestelling zelf te noteren op een wit blaadje dat je, samen met een balpen, bij de menukaart krijgt. Wij gaan voor een penne agli asparagi freschi en de ravioloni con ricotta e trevisiana (vera!)  als primo en voor de coniglio al forno con polenta en de fogliette di manzo als secondo. De contorni kan je zelf kiezen uit een groot buffet met een overdaad aan koude en warme groenten. De menukaart vermeldt fijntjes dat er een boete is voor wie zijn bord niet helemaal leeg eet.  

Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Onze keuze blijkt een voltreffer. De pasta’s zijn heerlijk, de rundscarpaccio verrukkelijk en het konijn is boterzacht. Als dessert nemen we een tirami sù e giù en een panna cotta sotto bosco.   

Osteria d'Ambrosio - Bergamo
Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Tussen de gangen door raken we aan de praat met een Italiaans koppel naast ons. Ze zijn vaste klanten. Ze weten ons te vertellen dat als het druk is in de trattoria Giuliana wel eens een scheidsrechtersfluitje durft boven te halen om, indien nodig, de aandacht te krijgen van één van de obers die haar bevelen niet meteen hoort. Het mag duidelijk zijn, ze bestuurt haar zaak met de nodige autoriteit, maar steeds met de glimlach. En… ze gaat graag op de foto!  

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Trattoria d’Ambrosio is een bijzondere plaats. Hier eet de arme student schouder aan schouder met de geslaagde zakenman. Hier zijn geen rangen en standen. Iedereen is gelijk en iedereen is welkom. Afrekenen gebeurt aan de bar, rechtstreeks bij Giuliana. Samen met het kassaticket krijg je een kamerbrede glimlach én… een brillenpoetsdoekje waarop ze zelf vereeuwigd staat. Een unieke herinnering aan een onvergetelijke avond.

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Trattoria d’Ambrosio (Da Giuliana) vind je aan de Via Broseta 58a in Bergamo.     


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait."

Geef een reactie