Pasta met broccolo romanesco en pancetta

25/10/2019 Reageer
pasta_broccolo_romanesco

Brussel heeft zijn spruitjes, Rome zijn broccolo romanesco. De ‘broccolo van Rome’, niet te verwarren met broccoli, heeft veel weg van bloemkool, maar is geelgroen van kleur en piramidaal van vorm. De ontelbare roosjes waaruit de groente bestaat, vertonen dezelfde decoratieve vorm als de groente in haar geheel. Niet voor niets wordt deze groente bij ons dan ook  ‘torentjesbloemkool’ genoemd. De frisogende broccolo romanesco kan net als bloemkool in veel gerechten ingezet worden. Ziehier een felgesmaakt pastarecept waar we de heerlijke en supergezonde groente combineren met gerookte spekblokjes… Da leccarsi le dita, om de vingers bij af te likken!

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 400 g korte pasta (bijv. casarecce, penne…)
  • 1 grote broccolo romanesco
  • 200 g pancetta of gerookt spek in blokjes
  • 60 g geraspte parmezaan of pecorino romano
  • 1 teentje look
  • extra vergine olijfolie
  • zwarte peper en zeezout
  • voor een pittiger versie: wat gemalen peperoncino

Bereiding

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de broccolo. Verdeel de broccolo in kleine roosjes. Spoel ze grondig.
  • Stoom de broccoloroosjes een tiental minuten of blancheer ze een vijftal minuten in licht gezouten water. Giet het water niet weg.
  • Verwarm 3 el olijfolie samen met het in twee gesneden knoflookteentje in een pan. Bak de broccoloroosjes een vijftal minuten in de olijfolie; roer regelmatig om en voeg desnoods nog wat olijfolie toe. Kruid af met zwarte peper en zeezout. Wie het graag wat pittiger heeft, kan er nog een draai van de peperoncinomolen aan toevoegen. Verwijder de knoflook.
  • Kook intussen de pasta al dente in voldoende gezouten water; gebruik hiervoor ook het water waarmee je de broccolo hebt gestoomd of geblancheerd.
  • Doe de helft van de broccoloroosjes in een keukenrobot en cutter ze samen met de geraspte kaas en een el olijfolie. Voeg wat kookvocht van de pasta toe om een smeuïg geheel te krijgen.
  • Doe de pancettablokjes in de pan met de resterende broccoloroosjes en bak ze een paar minuten op een hevig vuur. Hou wat van deze mengeling apart voor de afwerking van de borden.
  • Giet de pasta af; hou wat van het kookvocht apart. Doe de pasta in de pan met de pancetta. Voeg ook de broccolosaus toe. Meng goed. Voeg eventueel nog wat kookvocht van de pasta toe.
  • Dien de pasta op, afgewerkt met wat pancettabroccolomengeling en wat geraspte kaas.

broccolo romanesco

pasta_broccolo_romanesco

pasta_broccolo_romanesco

broccolo romanesco

pasta_broccolo_romanesco


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie