Risotto met gorgonzola, pancetta en … peer!

10/08/2014 Reageer

Dat de Russische president Poetin een embargo uitvaardigt op de invoer van Belgische peren is slecht nieuws voor de Belgische fruittelers die nu immers met grote stocks onverkochte peren dreigen te blijven zitten. Niet gewanhoopt! Met dit gerecht kunnen we de verkoop van peren in eigen land zonder twijfel helpen aanzwengelen: een risotto met Italiaanse gorgonzola, Italiaanse pancetta én… Belgische peren!  Dus: stoof Poetin een peer en probeer deze heerlijke risotto.

Benodigdheden (voor 4 personen)

• 400 g risottorijst
• 1 l kippenbouillon (water + 1 bouillonblokje)
• 1 fijngehakte sjalot
• een beetje olijfolie
• 1,5 dl droge witte wijn
• 4 peren
• 250 g gorgonzola
• 100 g geraspte parmezaan
• 100 g pancetta

Bereiding

• Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook in een kom
• Schil 3 van de 4 peren. Ontdoe de peren van het klokhuis en snijd ze vervolgens in kleine kubusjes van ca. 1,5 cm. De andere peer snijd je in kleine plakjes die je achteraf gebruikt voor de afwerking.

• Bak de plakjes pancetta zonder vetstof in een pan tot ze lekker krokant zijn. Zet ze apart en hou ze warm.

• Stoof ondertussen de fijngehakte sjalot in een beetje olijfolie tot ze glazig is
• Voeg de risottorijst toe en roer de rijst even door de olijfolie
• Giet de wijn bij de rijst en roer tot de wijn volledig is opgenomen. Zorg ervoor dat de rijst niet aanbakt.
• Voeg vervolgens een scheut bouillon toe. Blijf de rijst roeren totdat de bouillon is opgenomen. Voeg opnieuw een scheut bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst voldoende gekookt is. Dit duurt zo’n 15 minuten. Opgelet: de rijst mag niet worden platgekookt en moet dus nog een lichte bite hebben.
• Als de rijst bijna gaar is, voeg je de gorgonzola in stukjes toe en roer die samen met de gemalen parmezaan door de rijst. Voeg ten slotte ook de stukjes peer toe en laat al roerend nog even meekoken. Neem de rijst van het vuur en laat even rusten.

• Schep de risotto op het bord en werk af met drie dunne schijfjes peer, een toefje gorgonzola en een paar plakjes krokante pancetta.

Buon appetito!

 

Reacties