Risotto met meloen, scampi en pancetta

risotto meloen scampi

Zin in een frisse, fruitige, fluweelzachte risotto? Dan hebben we hier voor jou een fantastisch recept. We verrijken de rijst met de zoete smaak van meloen. We voegen scampistaarten toe, zodat het geheel een mooi oranje kleurenpalet krijgt. En we werken af met krokant gebakken pancetta, ideaal in combinatie met meloen. Een glaasje witte wijn erbij en de maaltijd kan beginnen… Buon appetito!

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 400 g risottorijst (bij voorkeur Arborio of Carnaroli)
  • 1,5 l groentenbouillon (water met 2 bouillonblokjes)
  • 1 meloen met oranje vruchtvlees (type Cavaillon, ca. 1 kg)
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 1 sjalot
  • 20 scampistaarten
  • 100 g pancetta in sneetjes (ca. 10 sneetjes)
  • 50 g geraspte parmezaan
  • een klontje boerenboter (ca. 20 g)
  • extra vergine olijfolie
  • zwarte peper en zeezout

Bereiding

  • Pel de scampi.
  • Breng 1,5 liter groentenbouillon aan de kook.
  • Versnipper de sjalot.
  • Halveer de meloen en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1,5 cm².
  • Verwarm de (warmelucht)oven op 200°.
  • Stoof ondertussen de fijngehakte sjalot glazig in een beetje olijfolie.
  • Voeg de risottorijst toe en roer de rijst even door de olijfolie Laat heel kort bakken op hevig vuur, voeg een snuifje zout toe en blus met de witte wijn.
  • Roer tot de wijn volledig is opgenomen. Zorg ervoor dat de rijst niet aanbakt.
  • Voeg vervolgens een scheut bouillon toe (zodat de rijst net ondergedompeld is) en de helft van de meloenblokjes. Blijf roeren totdat de bouillon is opgenomen. Voeg opnieuw een scheut bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst voldoende gekookt is. Dit duurt zo’n 15 minuten. Opgelet: de rijst mag niet worden platgekookt en moet dus nog een lichte bite hebben.
  • Leg intussen de plakjes pancetta op een bakplaat. Bak ze enkele minuten in de oven tot ze lekker krokant zijn. 
  • Als de rijst bijna al dente is, voeg je de scampistaarten en de andere helft van de meloenblokjes toe. Voeg nog een laatste scheut bouillon toe en laat al roerend nog even meekoken. Neem de rijst van het vuur .
  • Roer er de geraspte parmezaan en een klontje boter door en laat het geheel even rusten met het deksel op de pan.
  • Roer alles nog even door en verdeel over de borden.
  • Werk af met stukjes krokant gebakken pancetta. Geef er nog een flinke draai van de pepermolen aan en dien op.

risotto meloen scampi

risotto meloen scampi

risotto meloen scampi

risotto meloen scampi

risotto meloen scampi

risotto meloen scampi


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie