22 februari. Vandaag viert het Vaticaan een bijzondere stoel: de Sint-Petrus Stoel

22/02/2022 Reageer
Sint Petrus Stoel

22 februari is een bijzondere dag voor de katholieke kerk. Dan wordt immers het feest gevierd van Sint-Petrus Stoel of de Cathedra Sancti Petri. Een beetje vreemd, niet? Een feest voor een …stoel? Dit vraagt een woordje uitleg.

De Sint-Petrus Stoel is enerzijds een reëel bestaande stoel. Hij bevindt zich helemaal vooraan in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan in Rome. Het gaat om een eeuwenoude houten troon die met ivoor is ingelegd en die – volgens de oude kerkelijke traditie – de troon zou zijn waarop de heilige Petrus, de eerste bisschop van Rome en dus meteen ook de eerste paus, zou hebben gezeteld. Petrus zou de stoel bij zijn aankomst in Rome cadeau hebben gekregen van Pudens, een Romeins senator die zich tot het Christendom had bekeerd. De intrede van Petrus in Rome zou volgens de overlevering hebben plaatsgevonden op… 22 februari. Vandaar dat deze datum in de kerkelijke kalender werd opgenomen als ‘Feest van Sint-Petrus’ Stoel’.

Sint Petrus Stoel

Dit verhaal is historisch gezien zeer onwaarschijnlijk. Recent onderzoek doet vermoeden dat het in werkelijkheid de troon is geweest waarop Karel de Kale in 875 n. Chr. door de paus tot Keizer van het Heilig Roomse Rijk werd gekroond. De keizer zou de troon daarna geschonken hebben aan paus Johannes VIII als dank voor zijn kroning.

De originele houten troon krijg je als bezoeker aan de Sint-Pietersbasiliek niet te zien. Dat komt omdat hij zich bevindt binnenin een groot bronzen altaarmonument van de hand van niemand minder dan Bernini. Hij werkte eraan tussen 1647 en 1653. Het kolossale altaar beeldt een troon uit die gedragen wordt door vier kerkvaders: Augustinus, Ambrosius, Athanasius en Johannes Chrysostomus.

Sint Petrus Stoel

Sint Petrus Stoel

Anderzijds is de Sint-Petrus Stoel ook een symbool, meer bepaald een symbool van de eenheid van de kerk onder het gezag van de paus. De stoel of ‘cathedra’ is immers de plaats van waarop alle pausen sinds Petrus, hun kerkelijke macht hebben uitgeoefend. Vandaar de bekende Latijnse uitdrukking ‘ex cathedra’…: ‘vanuit de stoel’.

Zo, dat weet u dan ook alweer.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie