25 april: Italië viert de Festa della Liberazione

25/04/2021 Reageer
Festa della Liberazione

Op 25 april hebben de Italianen een dagje vrijaf. Die dag wordt immers de ‘Festa della Liberazione’ gevierd. Hiermee herdenkt de natie de bevrijding van de nazistische bezetting en van het fascisme van Mussolini.

Het was op 25 april van het jaar 1945 dat vanuit het hoofdkwartier van de Italiaanse verzetsbeweging in Milaan de oproep kwam om in opstand te komen tegen het afbrokkelende fascistische regime en tegen de Duitse bezetters. In de dagen voorafgaand aan 25 april waren eerst Bologna (21 april) en later Genua (23 april) al in handen gekomen van de verzetsstrijders, partigiani genaamd. Gesterkt door deze successen werd opgeroepen tot een algemeen verzet. Ook elders in Italië namen de partizanen de wapens op en nog voor 1 mei werden alle steden waar de fascisten nog een voet aan de grond hadden bevrijd. Hiermee maakten ze de weg vrij voor de oprukkende legers van de geallieerde troepen. De fascistische dictator Mussolini, die op 25 april vanuit zijn hoofdkwartier in Salò (aan het Gardameer) op de vlucht was gegaan, werd op 28 april door de partizanen gevangengenomen en meteen opgeknoopt.

De datum van 25 april is ook vandaag voor vele Italianen nog een belangrijke en betekenisvolle dag: de dag waarop een einde kwam aan twintig jaar fascistische dictatuur. De gebeurtenissen van 25 april 1945 luidden ook het proces in dat een jaar later leidde tot de afschaffing van de monarchie en het begin van de huidige republiek.

Overal in het land wordt 25 april herdacht met officiële plechtigheden en militaire optochten. In Rome legt de president van de republiek een bloemenkrans neer aan het monument van de onbekende soldaat dat zich bevindt in het Altare della Patria.

Festa della Liberazione

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie