Binnenkort betalen voor een bezoek aan het Pantheon?

27/01/2017 Reageer

De Italiaanse minister van cultuur Dario Franceschini is van plan om toegangsgeld te vragen voor een bezoek aan het Pantheon, één van de meest imposante bezienswaardigheden van Rome. De inkomsten zullen gebruikt worden voor het onderhoud en herstel van het gebouw en van andere historische gebouwen in de stad. Het voorstel kent voor- en tegenstanders.

Het Pantheon krijgt jaarlijks zo’n 7 miljoen bezoekers over de vloer. Het gebouw, dat dateert uit 125 na Christus, is een ongeëvenaard meesterwerk van de Romeinse architectuur en één van de meest indrukwekkende gebouwen uit de antieke oudheid. De koepel van het Pantheon heeft een diameter van 43,30 meter en is tot op vandaag nog altijd de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. En al dat moois is gratis te bezichtigen. Maar als het van minister Franceschini afhangt, komt daar binnenkort verandering in. Hij overweegt een toegangsticket in te voeren van 3 EUR. Een deel van het geld zou dan, net als het toegangsgeld voor het Colosseum en andere musea, terecht komen in een solidariteitsfonds.  Dat fonds wordt gebruikt  om het uitgebreide historische patrimonium van de stad, waaronder ook het Pantheon zelf, te onderhouden en te restaureren.

Er is zeker iets te zeggen voor het voorstel om aan de bezoekers van dit unieke bouwwerk een financiële bijdrage te vragen. Zeker als deze gebruikt wordt om de vele bezienswaardigheden van de stad veilig te stellen voor de toekomst. Toch is er ook heel wat weerstand. Het Pantheon functioneert immers nog steeds als kerk, de zogenaamde ‘Basilica Santa Maria ad Martyres’. En in Rome zijn de kerken in principe gratis toegankelijk. Door toegangsgeld te vragen voor een bezoek aan het Pantheon zou dus een eerste uitzondering worden gemaakt op de regel en, zo vrezen sommigen, dat zou wel eens een gevaarlijk precedent kunnen zijn. Het Vaticaan heeft officieel nog niet gereageerd, maar zou dit uiteraard liever niet zien gebeuren. Wie wel gereageerd heeft, is de schepen van cultuur van de stad Rome. Hij verzet zich tegen de wilde commercialisering van het Romeinse cultuurpatrimonium en verwerpt het voorstel van de minister in duidelijke bewoordingen: “Roma non è il parco a gettone del turismo mordi e fuggi”. Vrij vertaald: Rome is geen lunapark voor stop & go toerisme.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties

Geef een reactie