Carnaval op zijn Italiaans

Wie dacht dat de jaarlijkse carnavalsgekte zich beperkt tot Aalst, Keulen of Rio, moet deze dagen maar eens naar Italië afreizen. Het carnavalsfeest staat ook bij de Italianen al eeuwen bekend als de periode waarin nog een laatste keer uitbundig gefeest en gegeten mag worden voor de vastentijd definitief wordt ingeluid. Geen wonder dus dat ook in il bel paese, waar lekker eten en feesten een levenskunst is, de carnavalstraditie in ere wordt gehouden. Drie steden spannen de kroon: Venetië, Ivrea en Viareggio.

Venetiaanse flair

Het beroemdste Italiaanse carnavalsfeest is zonder twijfel dat van Venetië. Venetië staat bekend als een stad waar strenge regels en beperkingen heersen. Die zijn uiteraard nodig om de lagunestad enigszins leefbaar te houden. Eén keer per jaar worden de teugels in La Serenissima echter gevierd en mogen de inwoners even alle remmen losgooien. Het Carnevale di Venezia is wereldbekend omwille van de prachtige maskers en de elegante kostuums die de stad kleur en cachet geven. De traditie van de Venetiaanse maskers is eeuwenoud en blijft ook vandaag nog tot de verbeelding spreken. Het idee achter de maskers is overigens interessant: afkomst, sociale klasse en religie spelen tijdens carnaval geen rol meer, want iedereen ziet er gelijk uit. Of je nu van adel bent of als bedelaar door het leven gaat, tijdens carnaval is iedereen – met het gezicht verscholen achter een masker – gelijk. Bijkomend voordeel: als je in de carnavalsgekte iets te diep in het glas hebt gekeken en een stommiteit uithaalt, dan word je de dag nadien toch niet herkend op straat.

Sinaasappels gooien in Ivrea

Iets minder bekend in het buitenland, maar daarom zeker niet minder fascinerend, is het carnaval in Ivrea, een stadje in de buurt van Turijn (Piemonte). Gedurende de carnavalsperiode vechten verschillende teams onder elkaar de ‘battaglia delle arance’ uit, een sinaasappelgevecht. Al sinds het begin van de jaren 1800 vindt deze vreemde traditie plaats. Ze symboliseert de ‘bevrijding van Ivrea’, een historische slag tussen de inwoners van Ivrea en de troepen van een tirannieke baron die de stad wou onderwerpen.

Ruim 5000 inwoners nemen actief deel aan dit unieke schouwspel. De massa wordt verdeeld in twee kampen. Het ene kamp vertegenwoordigt het volk van Ivrea, het andere de vijandelijke troepen die op houten karren de stad binnentrekken. Beide groepen bekogelen elkaar met sinaasappelen. Toegegeven, het schouwspel levert onvermijdelijk bij vele deelnemers enkele kneuzingen, builen of een blauw oog op, maar de battaglia delle arance verloopt elk jaar opnieuw heel sportief. Na afloop schudden de tegenstanders elkaar steeds de hand als teken van respect. Het hoofddoel is tenslotte samen de bevrijding vieren, en dat doen ze in Ivrea vol overgave.

Viareggio ziet het groots

In februari 1873 kregen enkele jongeren uit Viareggio, gelegen in de Toscaanse provincie Lucca, het idee om een spectaculaire optocht te organiseren om carnaval op gepaste wijze te vieren. Wat begon als een ludiek idee van enkele creatieve jonge mannen groeide in de daarop volgende jaren uit tot een gigantisch volksfeest dat bezoekers aantrekt van over het hele land. Die komen vooral om zich vol bewondering te vergapen aan de rijk versierde en vaak hoogst originele praalwagens waarmee de verschillende carnavalsgroepen uit de stad elkaar proberen te overtreffen. Groot, groter, grootst lijkt wel hun motto te zijn. En groot is ook de belangstelling. Die werd de voorbije jaren zo buitensporig dat dat Viareggio vandaag zelfs de ‘carnavalshoofdstad van Italië’ wordt genoemd. Een waardige concurrent voor Venetië dus!

Laat uw agenda het niet toe om één van deze carnavalsfeesten in Italië zelf mee te maken, dan kan je in elk geval wel wat van de Italiaanse carnavalssfeer in huis halen door zelf de typische, gefrituurde carnavalskoekjes te maken. Een recept voor deze koekjes, chiacchiere genaamd, vind je via deze link:http://cosiddetto.be/blog/detail/geen-carnaval-zonder-chiacchiere

Buon carnevale!


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie