Mille Miglia, de mooiste race ter wereld

Mille Miglia

Ze wordt ‘de mooiste race ter wereld’ (la corsa più bella del mondo) of nog ‘het reizende museum’ (il museo viaggiante) genoemd. We hebben het over de Mille Miglia, de prestigieuze autorally voor oldtimers en vintage sportwagens die jaarlijks in de maand mei het parcours Brescia-Rome-Brescia afleggen.

Niet minder dan 450 wagens verschenen dit jaar op 16 mei aan de start in Brescia. Ze werden geselecteerd uit meer dan 700 kandidaten. Enkel wagens met een bouwjaar voor 1957 komen in aanmerking voor deelname. De vraag om te mogen deelnemen aan deze unieke rally is al jaren veel groter dan het aanbod. Het internationale deelnemersveld telde ook dit jaar weer een groot aantal Belgische en Nederlandse teams.

 

Het parcours van de Mille Miglia is, zoals de naam aangeeft, 1000 mijl (1600 km) lang. De start- en aankomstlijn liggen traditioneel in Brescia en het keerpunt is, even traditioneel, Rome. De Mille Miglia in haar huidige vorm vond dit jaar voor de 36stekeer plaats. Met deze rally wordt de eerdere snelheidsrace herdacht die in de periode 1927 tot 1957 vierentwintig keer heeft plaatsgevonden met Brescia als vertrek- en eindpunt. Aan de editie van 2018 namen overigens 101 wagens deel die ooit al eens hadden deelgenomen aan één van de historische races in de periode 1927-1957.

Het parcours wordt afgelegd in vier dagen en onderweg maakt de karavaan een langzame doortocht in de centra van heel wat historische steden en pittoreske dorpjes. De snelheid waarmee het parcours wordt afgelegd, is tegenwoordig ondergeschikt aan de ‘beleving’.

Mille Miglia

Langs het parcours wordt de karavaan begroet en aangemoedigd door een enthousiast publiek. Echte autoliefhebbers rijden vaak mee in het spoor van de deelnemende wagens en proberen de doortocht op verschillende plaatsen mee te maken. Wij hebben post gevat in Castiglione del Lago (op 17 mei) en in San Quirico d’Orcia (op 18 mei) en maakten er de volgende fotoreportage…

Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia

Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia Mille Miglia

Mille Miglia

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie