‘De secreto Vesuviorum’. Een Latijnse kortfilm om van te smullen

De secreto Vesuviorum

Eén van de meest gelezen (en bereide) recepten op onze blog is dat van de ‘vesuviuskes’, een soort chocolademuffins. Daar is een verhaal aan verbonden. 

Toen ik voor de eerste keer deze chocolademuffins bakte, was ik voor mijn leerlingen Latijn aan het Bernarduscollege in Oudenaarde net een les aan het voorbereiden over de fatale uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. Toen ik de bovenkant van de cakejes tijdens het bakproces zag barsten, moest ik spontaan aan deze vulkaan denken… De naam was geboren! In de jaren die volgden, zijn deze ‘vesuviuskes’ uitgegroeid tot een echte topper. 

Ik breng er bij gelegenheid wel eens mee naar school voor mijn leerlingen en mijn collega’s en uiteraard vertel ik er dan graag bij hoe deze gebakjes aan hun bijzondere naam kwamen. Nu we sinds het uitbreken van de coronacrisis noodgedwongen de lessen Latijn online moeten geven, werd ik door enkele collega’s en vrienden uitgedaagd om ook iets creatiefs te doen met Latijn. Ze hadden namelijk op de website van de VRT een bericht gezien over een leerkracht Latijn uit Overijse die vanuit zijn keuken in het Latijn pannenkoeken bakte voor zijn leerlingen. Vanuit verschillende hoeken kreeg ik het bericht doorgestuurd met de subtiele suggestie om me ook eens aan een dergelijk project te wagen. 

vesuviuskes

Ik moest hier niet lang over nadenken want al enige tijd rijpte het idee om een verhaal uit te werken rond de ‘vesuviuskes’. Eén van mijn vakcollega’s, Joren Boone, toonde zich meteen bereid om samen met mij de uitdaging aan te gaan. Het resultaat kan je bekijken in de kortfilm ‘De secreto Vesuviorum’ (Over het geheim van de vesuviuskes). 

Uiteraard waren er bij het maken van de film wat technische beperkingen. Door de ‘lockdown’ konden mijn collega en ikzelf niet bij elkaar komen. Er zat dus niets anders op dan al onze scènes los van elkaar op te nemen, elk in onze woning, om die dan achteraf zo goed mogelijk in elkaar te puzzelen om een logisch geheel te vormen met natuurlijke overgangen. Of we daarin geslaagd zijn kan u zelf beoordelen. Geniet van… ‘De secreto Vesuviorum’.

Je kan het filmpje ook rechtstreeks op ons YouTube-kanaal bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=g-9VCxmxqvY


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

2 thoughts on "‘De secreto Vesuviorum’. Een Latijnse kortfilm om van te smullen"

  • de vusuviuskes zijn heel lekker

Geef een reactie