Op 15 augustus vieren de Italianen Ferragosto

15/08/2018 Reageer

Op 15 augustus ligt het openbare leven in Italië zo goed als stil want de Italianen vieren dan massaal Ferragosto. Die vrije dag hebben we eigenlijk te danken aan de Romeinse keizer Caius Iulius Caesar Octavianus, beter bekend als keizer Augustus. Hij was het immers die in het jaar 18 v. Chr. de Feriae Augusti uitriep: de rustdag van Augustus. Met een dag vrijaf voor het volk wou hij gedenken dat de Romeinse Senaat hem dat jaar de eretitel ‘augustus’ – de ‘verhevene’ – had verleend.

De extra vrije dag die door Augustus werd ingevoerd sloot aan bij een aantal andere feesten, zoals o.m. de Vinalia en de Consualia, die in deze periode werden gevierd ter gelegenheid van het binnenhalen van de oogst. De landbouwwerkzaamheden lagen dus even stil. Het resultaat was dat vrijwel de hele maand – die we vandaag nog steeds kennen als de maand augustus – een maand van rust en feestelijkheden was voor de antieke Romeinen.

Met de opkomst van de katholieke kerk werden overal in Europa gaandeweg alle feesten en vrije dagen met een heidense oorsprong afgeschaft. Om de bevolking echter niet voor de borst te stoten door een vakantiedag af te nemen, werden de afgeschafte dagen vervangen door religieuze feestdagen, die de herinnering aan de heidense oorsprong moesten uitwissen. Zo werden dus ook de Feriae Augusti vervangen door het Feest van Maria Hemelvaart dat in de religieuze kalender werd vastgelegd op 15 augustus en in alle katholieke landen vandaag gevierd wordt. Enkel in Italië verraadt de naam ‘Ferragosto’ nog de heidense oorsprong van de feestdag van 15 augustus.

Op Ferragosto lopen de steden in Italië leeg. Elke rechtgeaarde Italiaanse familie brengt Ferragosto immers door aan zee, in de bergen of in een bos of park. Die gewoonte dateert uit de tijd van Mussolini. De Duce wou het volk, en zeker het minderbegoede deel ervan, de kans bieden om in volle zomertijd even de drukte en de hitte van de stad te ontvluchten en te genieten van de buitenlucht. Daarom liet hij in de jaren ’30 van de vorige eeuw o.m. speciale treinen inleggen die vanuit de steden naar de kust reden. De prijs van een biljet voor deze ‘treni popolari di Ferragosto’ was minimaal en de treinen richting kust zaten dan ook stampvol. Nog uit die periode dateert het succes van de pranzo al sacco (de picknick) en de geboorte van de menù turistico al prezzo fisso (toeristisch menu aan vaste prijs). De miljoenen dagjestoeristen dienden immers ook gevoed te worden.

De gewoonte om met Ferragosto een uitstapje te maken zit ook vandaag nog steeds goed ingebakken bij de Italianen. De meesten maken er tegenwoordig een lang weekend of zelfs een heuse vakantie van. Vandaag reizen ze echter niet meer met de trein, maar met de wagen, met massale files op de snelwegen richting kust tot gevolg.

Buon Ferragosto!

**

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties