‘Wegens vakantie gesloten.’ Verplichte zomerlectuur!

01/08/2019 Reageer
Wegens vakantie gesloten. Italië in augustus

Italianen. Ze zijn chaotisch, bijgelovig en hebben lak aan regels (behalve als ze hen goed uitkomen). Ze zijn behept met hun uiterlijke voorkomen, praten enkel over voetbal, voedsel en vrouwen en dragen politieke incorrectheid hoog in het vaandel. Hun fragiele spijsvertering verdraagt geen koffie met melk na 11 uur en na een maaltijd wachten ze minstens drie uur vooraleer ze zich in zee of in een zwembad wagen. En, o ja, Italianen nemen vakantie in augustus.

Iedereen die ooit al in Italië is geweest kent de clichés en weet onderhand dat ze allemaal waar zijn. Maar zoals Jarl van der Ploeg, Italië-correspondent voor de Volkskrant, ze beschrijft in zijn boek ‘Wegens vakantie gesloten. Italië in augustus’, zo treffend, zo grappig en zo heerlijk verwoord heb je ze nog nooit gelezen.  

Zelden hebben we onszelf zo vaak betrapt op een onweerstaanbare schaterlach tijdens het lezen van een boek. En tussen de vele passages door die ons die schaterlach ontlokten, hadden we vrijwel continu een brede glimlach op ons gezicht. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze passage waarin de auteur de erbarmelijke situatie van het wegennet in Rome beschrijft: “En dan is er nog het Romeinse wegenstelsel – ooit de trots van de westerse beschaving, momenteel de iets minder trotse bezitter van ruim 50.000 gaten. Dat is één gat op elke vijftien meter; een gemiddelde waarvoor zelfs in een land als Burundi de verantwoordelijke wethouder zou worden ontslagen. (…) Alle wegen leiden naar Rome, alwaar ze lijdend ten onder gaan”. 

Van der Ploeg gaat doorheen het boek op zoek naar antwoorden op pertinente vragen, zoals bijv. hoe het komt dat een volk dat zoveel chianti, barolo, amarone en limoncello produceert zelden of nooit op dronkenschap betrapt wordt. Het antwoord: “Waarom zou je je opdirken voor een avondje uit, hakken aandoen en een mooi jurkje laten stomen, om vervolgens als een malloot te dansen in een nachtclub of, godbetert, brakend in de goot te eindigen? Italianen zijn te ijdel voor dronkenschap. Een volk dat zoveel aandacht besteedt aan uiterlijk, wil juist op het moment suprême de controle behouden over dat uiterlijk. Overigens geldt dat ook voor het innerlijk: een volk dat zichzelf zo graag hoort praten als de Italianen, kan zich geen dubbele tong veroorloven.”   

Maar ook actuele thema’s passeren de revue. Waarom is een openlijk sexistisch politicus als Silvio Berlusconi of een grofgebekte, rechtse populist als Matteo Salvini er zo populair? Hoe komt het dat de maffia nog steeds voet aan de grond heeft in grote delen van het land? Jarl van der Ploeg deelt zijn analyse van de Italiaanse volksaard, als journalist én ervaringsdeskundige.

Italiëliefhebbers lezen dit boek zonder enige twijfel in één ruk uit. Maar ook wie dit verrukkelijke land nog niet of nauwelijks kent, zal na het omslaan van de laatste bladzijde moeilijk kunnen weerstaan aan de drang om zich meteen persoonlijk te gaan vergewissen van de situatie ter plaatse. 

PS. Wij hadden het geluk het boek te kunnen lezen op het strand van het ravissante Italiaanse kustplaatsje Sperlonga, ergens halverwege tussen Rome en Napels. Daar maakten we ook de coverfoto bij deze recensie. Vanop het luie ligbed onder de parasol zagen we heel wat van de situaties die in het boek worden beschreven zich voor onze ogen ontrollen. Afgetrainde lichamen, minuscule bikini’s, oudere mannen met strakke rode zwembroekjes, keuvelende jonge moeders met kroost en praatgrage oude vrouwtjes, … ze waren er allemaal (en het was nog niet eens augustus).  

Wegens vakantie gesloten. Italië in augustus, Jarl van der Ploeg. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 211 pagina’s. Verkrijgbaar als e-book via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie